Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
REMEC,  Marija
pisateljica

Rojena: 
24. junij 1869, Begunje pri Cerknici
Umrla:  29. junij 1956, Kosovska Mitrovica


Občina: 
Cerknica

Avtorica kuharskih knjig in knjig z gospodinjskimi nasveti se je rodila v Begunjah pri Cerknici. Po zaključeni osnovni šoli je gospodinjila pri bratu duhovniku ter pisatelju in prevajalcu Jožetu Debevcu.

Med prvo svetovno vojno je napisala knjigo Varčna kuharica, ki je izšla pri Katoliški bukvarni. V njej so zbrani predvsem recepti za nasitne jedi, ki ne zahtevajo dragih sestavin. Knjiga je bila dobro sprejeta, zato je že čez pet let izšel precej dopolnjen ponatis.

Leta 1931 je izšla njena druga kuharska knjiga Kuharica s podnaslovom nasveti za kmečko, delavsko in preprosto meščansko hišo. Ilustracije za knjigo je naredil Maksim Gaspari. Tudi ta knjiga je bila kasneje še ponatisnjena.
Tretja knjiga Domača kuha – tristo petinpetdeset preizkušenih navodil za današnji čas, je izšla leta 1942, med italijansko okupacijo.

Ves čas je pisala tudi članke o kuhi in gospodinjstvu in jih objavljala v periodičnem tisku: Naša gospodinja, Mladika, Gospodinjska pomočnica, Slovenski gospodarski list in drugih.

Poročila se je s profesorjem Bogumilom Remcem, s katerim je imela pet otrok. Najbolj znana sta slikarka Bara, ki je po drugi svetovni vojni živela in ustvarjala v Argentini. Ter sin Bogumil, ki je bil jezuitski župnik v Kosovski Mitrovici; tu je Marija leta 1956 tudi umrla.


- Varčna kuharica (1915)
- Kuharica v kmečki, delavski in preprosti meščanski hiši (1931)
- Domača kuha (1942)Literatura
- Kranjec, S. Slovenska biografija. URL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi501003/ (Citirano 15.12.2016)
- Remec, M. (2015). Varčna kuharica : za slabe in dobre čase. Ljubljana: Družina (Poglej v Remčevo!" / Janez Bogataj: str. 7-11)
- Godina-Golija, Maja (2001). Pomen kuharskih knjig za etnološko raziskovanje prehrane. Traditiones (Ljubljana), letnik 30, številka 1, str. 293-302.


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 16.12.2016, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniGlej tudi: gorenjci primorci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica