Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
SEŽUN,  Andrej
šolnik

Rojen: 
26. november 1895, Žerovnica
Umrl:  4. junij 1960, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Bil je šolnik, ki je do devetega leta starosti živel kot izseljenski otrok na plantažah kakavovca v Braziliji. Tam se je tudi naučil osnov portugalskega jezika. Po povratku v domovino je osnovno šolo obiskoval v Grahovem, nato meščansko šolo v Postojni in učiteljišče v Ljubljani. Pred prvo svetovno vojno je služboval na Babnem polju, nato je bil mobiliziran.

Po vojni je služboval v več krajih, od leta 1927 na vadnici v Ljubljani. Po drugi svetovni vojni je pomagal pri reorganizaciji ljudskega šolstva, bil pa je tudi izpraševalec za šolsko zakonodajo pri učiteljskih strokovnih izpitih.

Skupaj z Vladom Rapetom in Rudolfom Završnikom je sodeloval pri pripravi računice za drugi in četrti razred osnovnih šol, ki sta bile v rabi še mnogo let po izidu. Doživele sta tudi več ponatisov in bile prevedene tudi v druge jugoslovanske jezike.

- Računica za IV. razred osnovne šole / sestavili Rudolf Završnik, Andrej Sežun in Vlado Rapè. - Ljubljana : Državna založba Slovenije, 1949.
- Računica : za II. razred osnovne šole / sestavili Vlado Rapé, Andrej Sežun in Rudolf Završnik. - Ljubljana : Državna založba Slovenije, 1949.


Literatura
- Savnik, R. Slovenska biografija. URL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi566139/// (Citirano 13.12.2016)


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 27.12.2016, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica