Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
MATKOVIĆ Igor Foto: http://igormatkovic.com/?page_id=114
Galerija slik
MATKOVIĆ,  Igor
profesor
skladatelj
jazzovski trobentač
klaviaturist

Rojen: 
13. december 1983, Ljubljana
Umrl:  ,


Občina: 
Cerknica

Trobentača in skladatelja Igorja Matkovića trobenta spremlja že od zgodnjega otroštva. V Cerknici je odraščal kot sin učitelja trobentača, ki je postal njegov prvi in dolgoletni mentor. Da je pri sedmih letih začel obiskovati glasbeno šolo in da je bila trobenta njegova prva izbira, se mu še sedaj zdi popolnoma samoumevno. Zelo zgodaj je dosegel tri zaporedne zmage na slovenskem državnem tekmovanju v klasični trobenti. Z jazzovskimi zvoki in glasbeniki kot so Miles Davis, Clifford Brown, Thomasz Stanko, Jon Hassell in mnogimi drugimi se je seznanil prek očetovih plošč in kmalu so tudi njegovi zvoki odjadrali v jazzovske vode.

Na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet, kjer zdaj tudi sam deluje kot profesor jazzovske trobente, je obiskoval oddelek za klasično glasbo. Vzporedno je obiskoval še oddelek za jazz in zabavno glasbo, saj se je kmalu odločil svojo glasbeno pot nadaljevati v tej smeri, kjer pa je klasična podlaga zelo pomembna. Po diplomi na ljubljanski glasbeni akademiji je študij nadaljeval na graški univerzi, kjer je leta 2009 magistriral pri Edvardu Holntanerju. Vseskozi se je izobraževal pri vrhunskih trobentačih iz Evrope in New Yorka. Njegovi mentorji so bili tudi John Swana, Stjepko Gut, Charles Toliver, Dave Rodgers in Erik Vloemians.

Že kot mlad trobentač in tudi kot klaviaturist ali producent je sodeloval pri projektih različnih glasbenih žanrov, od popa do jazza, kjer so se združili izvrstni glasbeniki z željo ustvarjati dobro glasbo. Govorimo o triu Glam in skupini Xequtifz, s katero redno skrbijo za vrhunsko zabavo v prestolnici in drugod. Na turnejah je igral z Magnificom, sodeloval z Nino Strnad, Katjo Šulc, N'Tokom, Alenko Godec ... Vseeno pa se največ in najbolj izraža skozi jazz zvoke.

Z različnimi zasedbami, v različnih vlogah in žanrih je posnel preko trideset albumov. Svoj glasbeni prvenec Motion In Two Dimensions, na katerem s pianistom Markom Črnčecem preigravata jazz standarde v novi preobleki, je izdal leta 2010. Dve leti za prvencem, leta 2012, je sledil avtorski projekt Sonic Motion, na katerem je Igor Matković opravil vlogo trobentača in komponista.

Kot član manjših zasedb in big bandov je sodeloval z glasbeniki in zasedbami kot so Stjepko Gut, Bob Brookmeyer, Johnathan Blake, Jure Pukl, Renato Chicco, Igor Bezget, RTV Big Band, European Movement Jazz Orchestra, European Youth jazz Orchestra, KUG Big Band, Fool Cool Jazz Orchestra, Robert Jukič, Jazz Club Gajo Quintet. Od leta 2008 je član European Movement Jazz Orchestra. S svojimi zasedbami ali kot gost je nastopal na mnogih jazz festivalih doma in tudi v tujini. Doma je igral na Lentu, ljubljanskem Jazz festivalu in Cerkno jazz festivalu. V tujini je igral na festivalih in koncertnih prizoriščih kot so Cairo Jazz Festival, Bundes Jazz Festival v Bonnu, Jazz Club Porgy and Bess na Dunaju, portugalskem Centro Cultural Vila Flor v Guimaraesu in Centro Cultural de Belem v Lizboni, Palais des Beaux-Arts v Bruslju, Konzerthaus Berlin in Rome Goethe Institute.

Kot učitelj, ki svoje znanje prenaša na mlajše glasbenike, je v nekem intervjuju zaključil, da si želi radovednih učencev, da bi jih rad naučil, kako lahko učijo sami sebe. Da je tudi on sam še vedno učenec.

Samostojni albumi:
 • Igor Matković in Marko Črnčec: Motion in two dimensions (Celinka), 2010.
 • Igor Matković: Sonic motion (Celinka), 2012.
Sodelovanja:
 • Melodrom: Melodrom (Nika Records), 2004.
 • N'toko: Dobrodelni koncert ob koncu sveta (Nika Records), 2005.
 • Moveknowledgement: Ant people (Kapa Rec), 2005.
 • Igor Bezget: Pangea (Sensor Records), 2005.
 • Gal in Galeristi: Fetiš Suprême (Nika Records), 2007.
 • Jadranka Juras: Sakura (Sedvex), 2009.
 • 2 Phat Generation: Come2gether (Dallas Records), 2010.
 • Katja Šulc: Twisted delight (Celinka), 2013.
 • Janez Moder: Abacus (RTV Slovenija, Založba kaset in plošč), 2014.


Literatura
URL: http://igormatkovic.com/ (Citirano 17. 12. 2014)


Glej tudi

  Igor Matkovic


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 22.12.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica