Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŠTRUKELJ Alojzij Foto: Neznan
Galerija slik
ŠTRUKELJ,  Alojzij
duhovnik

Rojen: 
21. oktober 1896, Štrukljeva vas nad Cerknico
Umrl:  3. januar 1973, Novo mesto


Občina: 
Cerknica

Rojen v Štrukljevi vasi nad Cerknico. Gimnazijo je obiskoval v Šentvidu nad Ljubljano in jo tam kot odličnjak leta 1917 tudi končal. Kasneje je bil v vojaški službi do 1918, ko je stopil v bogoslovje. Po posvetitvi leta 1921 v Ljubljani je 17 let kot kaplan služboval v Leskovcu pri Krškem. Nato je bil župnik do maja 1941, ko se je pred Nemci umaknil v Ljubljano. Od tam je bil poslan za kurata v bolnišnico usmiljenih bratov v Kandijo pri Novem mestu. Naslednje leto je postal novomeški kanonik in vodja novomeške župnije. Leta 1956 je bil imenovan za prošta in je hkrati opravljal delo mestnega župnika in dekana novomeške dekanije. Umrl je leta 1973 v Novem mestu.
Literatura
- Duhovniki Župnije Leskovec. URL: http://www.zupnija-leskovec.si/o-zupniji/zgodovina/duhovniki-zupnije-leskovec (Citirano 16.12.2014)
- Dolenjski biografski leksikon. URL: http://www.nm.sik.si/si/eknjiznica/bioleks/?bid=2239 (Citirano 16.12.2014)Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 16.12.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica