Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
KUS VEENVLIET Jana Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
KUS VEENVLIET,  Jana
biologinja

Rojena: 
7. marec 1977, Ljubljana
Umrla:  ,


Občina: 
Bloke

Po končani gimnaziji se je vpisala na študij biologije na ljubljanski univerzi in ga leta 2002 uspešno zaključila. Že v času študija se je posvečala opazovanju in proučevanju ptic ter varstvu narave. Leta 2003 sta z možem Paulom ustanovila zasebni zavod, Zavod Symbiosis, preko katerega izvajata različne raziskovalne in ozaveščevalne projekte s področja varstva narave. V preteklih letih sta izdala več publikacij, med katerimi sta tudi priročnika za določanje dvoživk ter sladkovodnih rib. Na območju Notranjske sta izvedla različne varstvene aktivnosti za dvoživke, raziskave razširjenosti dvoživk ter obnovo njihovih življenjskih prostorov.

Čeprav je Jana vse do konca študija živela v Ljubljani, je že vse od otroštva povezana z Notranjsko. Stari starši so že pred desetletji kupili staro domačijo na Goričicah, tako je Jana številne konce tednov in počitnice preživljala na Notranjskem. Leta 2004 sta se z možem preselila na Bloke. Jana se je kmalu priključila članom Turističnega društva Bloke. V letih 2008 in 2009 so izvedli projekt Bloška smučarska kultura, v katerem so vzpostavljali temelje za ustanovitev muzeja bloškega smučanja. V sklopu projekta sta Jana in Irena Škrabec pripravili razstavo Vrnitev bloškega smučarja, ki je gostovala v Novi vasi, Cerknici, Kočevju in Starem trgu.

Dela:
Dvoživke Slovenije (2003, 2008)
Dvoživke Notranjskega regijskega parka (soavtor Paul Veenvliet) (2005)
Ribe slovenskih celinskih voda (soavtor Paul Veenvliet) (2006)
Tujerodne vrste - ubežnice z vrtov (soavtor Paul Veenvliet) (2009)


LiteraturaGlej tudi

  Zavod Symbiosis


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 10.8.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica