Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
VOŠANK Milan Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
VOŠANK,  Milan
alpinist
glasbenik
pisatelj
slikar
učitelj

Rojen: 
26. julij 1954, Slovenj Gradec
Umrl:  20. julij 2015, Cerknica


Občina: 
Cerknica

Notranjski Korošec je vzdevek, s katerim se je Milan Vošank vpisoval v opisne knjige po gorah in planinskih kočah.

Osnovno šolo je končal na Ravnah na Koroškem, kjer je obiskoval še poklicno metalurško šolo. Po odsluženi vojaščini je dokončno spoznal, da mora s šolanjem nadaljevati. Opravil je sprejemne izpite na ljubljanski Pedagoški akademiji, postal študent in diplomiral iz likovne vzgoje, zgodovine ter knjižničarstva. Po nekaj krajših zaposlitvah na ljubljanskih osnovnih šolah in časopisu Delo, se je leta 1980 z zaposlitvijo na Osnovni šoli Notranjski odred v Cerknici dokončno zapisal učiteljevanju. Poučuval je likovno vzgojo, zadnja leta pa tudi DDE. Živel in ustvarjal je v Cerknici.

Vseskozi je poleg poučevanja iskal tudi svojo pot v umetnost. Predvsem skozi slikarstvo, glasbo ter tudi s pisanjem kratkih, večinoma popotniških, gorniških zgodb in pesmi. Leta 1994 je izdal svoj knjižni prvenec Na poteh med gorami, njegova druga knjiga Gora je kakor ženska nosi letnico 2010. Objavil je prek sto kratkih zgodb in nekaj pesmi v revijah Planinski vestnik, Koroški Fužinar, Mladi Fužinar, Informativni Fužinar (publikacije Železarne Ravne), Čapati (časopis ljubljanske Pedagoške akademije),Teleks, Delo. Strokovne likovno-pedagoške članke ima v revijah Likovni svet, Likovna vzgoja, Šolski razgledi. Za leti 1999 in 2001 je izdal koledar in razglednice s svojimi slikami.

Glasbeno pot je kot kitarist in orgličar začel po končani nižji glasbeni šoli v skupini Albatrosi na Ravnah na Koroškem. Med služenjem vojaškega roka v Škofji Loki je igral pri Grebatorjih, med študijem v Ljubljani in še nekaj let kasneje pa pri kitarskem triu Pedagoške akademije. Kasneje je več let igral v cerkniški zasedbi Fletno in sodeloval z ljubljansko glasbeno skupino alpinistov Vertikala. Nazadnje je igral kitaro in orglice v instrumentalnem kvartetu.

Ob razstavah leta 2002 in 2006 v Knjižnici Jožeta Udoviča v Cerknici je akademska slikarka Stanislava Sluga Pudobska zapisala tudi: Dokler bo likovno vznemirjanje zapeljevalo Milana Vošanka k slikanju, tako dolgo bodo njegove slike opozarjale nase skozi močno čustveno zanesenost in ustvarjalno izražanje. Svet je lep. Na njegovih platnih je pretresljivo lep. Drugačen.

Samostojne razstave (slike, risbe):
1989 Grad Snežnik
1993 Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
2002 Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
2006 Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
2014 Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica - Maske

Skupinske razstave:
1986 Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica (skupaj s S. Krenom)
1987 Likovni salon Ravne na Koroškem

Spomini:
Na poteh med gorami (1994)
Gora je kakor ženska (2010)

Glasbeni cd:
Fletno: Ne bom se jokala (2004)


Literatura



Glej tudi

  Milan Vošank - domača spletna stran


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 6.5.2016, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica