Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
CARNELUTTI Ivan Foto: https://stareslike.cerknica.org/2011/04/26/1930-cerknica-odbor-sokola/
Galerija slik
CARNELUTTI,  Ivan
farmacevt
lekarnar

Rojen: 
19. stoletje,
Umrl:  1951,


Občina: 
Cerknica

Družina Carnelutti se je v Cerknici naselila leta 1924, ko so na Mali Gasi odprli lekarno, kasneje pa so lekarniško dejavnost preselili v pritličje nekdanje stavbe sodišča na tedanji Veliki Gasi (današnja Partizanska cesta). Lekarna je delovala pod njegovim imenom vse do njegove smrti leta 1951, ko je bila nacionalizirana.

Ivan Carnelutti je bil sin Slovenke in Furlana iz Čedada, ki se je zaradi očetove dejavnosti, bil je vinski trgovec, selila po tedanji Avstro-Ogrski, najprej na Reko in nato v Karlovac. Ni znano, kdaj in kje se je rodil, najbrž konec 19. stoletja.

Med služenjem avstrijske vojske je zaradi hudih vojnih trenutkov dezertiral in se priključil srbski vojski, vendar so ga Avstrijci kmalu v spopadu zajeli in poslali v kazenski regiment, katerega operativni sektor je bila Soška fronta, kjer je ušel moriji, vendar spoznal najhujšo vojno zlo.

Farmacijo je študiral na univerzi v Pragi. Po zaključenem študiju je z očetovo pomočjo odprl lekarno na Koroškem v Borovljah. Po plebiscitu 1920, ko so se prebivalci boroveljskega okraja v večini opredelili za Avstrijo, pa se je preselil v Kraljevino SHS, Ljubljano.
Z ženo, Čehinjo Ano sta imela dva sinova. Starejšega sina Ivana (znan kot dr. Jan Carnelutti), rojenega leta 1920 v Ljubljani, je oče že v mladosti navdušil nad naravo, bil mu je prvi učitelj glede zbiranja žuželk, predvsem metuljev. Vendar je po družinskem izročilu najprej v Beogradu dokončal študij farmacije. Po drugi svetovni vojni je nekaj časa celo vodil očetovo lekarno, ki je bila takrat že v stavbi nekdanje Aree, kjer so Carneluttijevi stanovali. Velja za enega najvidnejših ne le slovenskih, ampak tudi evropskih entomologov, njegova ožja specializacija pa so bili metulji. Skoraj deset let mlajši sin lekarnarja, Tomi, rojen leta 1929 v Cerknici, je zaradi župnikove napake ob vpisu v rojstni list vse življenje nosil fonetični zapis priimka Karneluti.

Ivan Carnelutti se ni nikoli aktivno ukvarjal s politiko, bil pa je zvest pristaš, član Sokolskega društva v Cerknici, z ženo Ano sta se leta 1932 celo udeležila vsesokolskega zleta na Češkem, v Pragi.

Lekarnarja Carneluttija se spominjajo tudi kot izobraženega človeka z visokim socialnim čutom. Marsikateremu kmetu je zdravila prodal za nižjo ceno ali se pogodil za zamenjavo v kmečkih pridelkih ali pomoči, pomagal je revnejšim s svojimi storitvami in znanjem.
Literatura
Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, 1994


Glej tudi

  Stare slike: 1930 Cerknica – Odbor Sokola
  Stare slike: 1934 Otok – Peš izlet društva Sokol


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 23.4.2020, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica