Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
POKLEKA Gregor Foto: Osebni arhiv G. Pokleka
Galerija slik
POKLEKA,  Gregor
košarkar
trener
kegljač
obcinski svetnik

Rojen: 
14. julij 1970, Ljubljana
Umrl:  ,


Občina: 
Cerknica

Cerkničan, po poklicu ekonomski tehnik, po športni izobrazbi, pridobljeni na Fakulteti za šport v Ljubljani, pa trener 1. razreda košarke, se je že v mladosti ukvarjal s košarko in kegljanjem.

Kot desetletni fant je začel igrati košarko v domačem klubu KK Cerknica (mlajše kategorije in 2. SKL člani). Igral je tudi za ekipo Postojne (kadeti) in za Slovan (kadeti in mladinci).

Poleg košarke je tekmoval tudi v kegljanju. Kot državni reprezentant Slovenije v kegljanju je leta 1993 na ekipnem svetovnem prvenstvu B skupine v Budimpešti osvojil zlato medaljo. Svojo športno nadarjenost je preusmeril v poklic trenerja košarke in še danes poskuša slediti svojim zastavljenim ciljem.

Kot košarkarski trener je deloval v KK Fragmat Cerknica, KK Logatec (člani) in KK Kraški Zidar (člani), v 1. ligi KK Koper kot prvi trener in nato še v KK Postojna. V KK Fragmat Cerknica je najprej vodil mlajše kategorije (pionirje, kadete, mladince). Leta 2000 so osvojili 2. mesto na Pionirskem Festivalu, leta 2002 pa naslov državnih prvakov Pionirskega festivala. Od takrat dela izključno kot članski trener v KK Fragmat v 1. B SKL, KK Koper 1. A in KK Misel Postojnska jama, s katero je v sezoni 2007/08 osvojil 1. mesto in jih pripeljal v najvišji rang tekmovanja 1. A.

Vrsto let je sodeloval kot strokovni sodelavec Košarkarske zveze Slovenije pri selekcioniranju igralcev mlajših kategorij v državno reprezentanco. Pri KZS ima status mentorja, bil je tudi član strokovnega sveta.

Leta 2005 je bil v strokovnem štabu reprezentance do 21 let. Reprezentanca pod vodstvom Anteja Perice je najprej nastopila na največjem turnirju na svetu Global Games v Dallasu ZDA in leta 2006 še na svetovnem prvenstvu U-21 v Argentini.

Med leti 2011 in 2014 je bil športni direktor KK Cerknica. Nastopal je na številnih mednarodnih tekmovanjih, dobil veliko občinskih in državnih priznanj (kegljanje in košarka) ter vzgojil kar nekaj kvalitetnih mladih vrhunskih športnikov, športno pot nadaljujeta tudi hčerki, ena kot zelo uspešna kegljačica, najmlajša v košarki. Pokleka meni, da mu je prav odraščanje kot športnik dalo veliko vrlin, kot so delavnost, občutek za red in disciplino.

Leta 2010 je vstopil v svet politike. Že tretji mandat je občinski svetnik Občine Cerknica.

Z družino, ženo in tremi hčerkami, živi v Cerknici. Zaposlen je na Območnem združenju Rdečega križa Cerknica - Loška dolina - Bloke kot vodja programov, zadolžen za naloge s področja organiziranja tečajev in izpitov prve pomoči, organizacijo krvodajalskih akcij, letovanj za otroke, sprejem in razdelitev humanitarne pomoči.




Literatura



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 19.4.2020, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica