Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
KNAP Alojzij Foto: Neznan, arhiv Damijan Knap
Galerija slik
KNAP,  Alojzij
pilot
podporocnik

Rojen: 
14. junij 1904, Cerknica
Umrl:  3. maj 1933, Beograd


Občina: 
Cerknica

Alojzij Knap, leta 1904 rojen gostilničarju in kmetu Andreju in Ivani Knap, roj. Rožanec, se je že pri šestih letih odločil, da ne bo spuščal le papirnatih letal s senika, ampak da bo postal pravi letalec, pilot. Kot darilo za Lojzetov šesti rojstni dan ga je oče 29. junija 1910 odpeljal na letalsko prireditev v Malo Rojco v Gorico, kjer sta si ogledala 40-metrski prelet Edvarda Rusjana z letalnikom EDA VI čez mirensko polje. Željo leteti je Knap uresničil, žal pa se je tudi njegova letalska pot končala nad Beogradom, v Savi, podobno kot pred 22 leti pot pionirja slovenskega letalstva Edvarda Rusjana.

Alojzija so doma klicali Lojze, ker pa je bilo tedaj tudi Lojze pogosto ime, se ga je prijelo domače ime Klemenov Lojze. Bil je peti od petnajstih Klemenovih otrok, po bratih Edvardu in Jožetu tretji sin, starejši sta bili še sestri Alojzija in Ana. Star 18 let se je odpravil v pilotsko šolo v Kragujevac, ki jo je končal z odliko. Iz Kragujevca je odšel v pilotsko šolo na mednarodno in vojaško letališče v Zemunu, Beograd, kjer je prav tako z odliko opravil izpit za pilota lovca lovske eskadrilje. Do nesreče je služboval v Zemunu in bil dvakrat odlikovan s srebrno medaljo za vestno opravljanje službe.

Pilot Vojnega letalstva Kraljevine Jugoslavije Alojzij Knap je 3. maja 1933 dosegel zmago na mednarodnem letalskem mitingu v Beogradu in najbrž v navdušenju nad uspehom naredil še en prelet pod mostom, katerega je zadel s krilom letala, ki se je začelo utapljati v Savi. Knap naj bi še uspel splezati na rep letala, ko je skupaj z letalom utonil v reki, star komaj 28 let. Iz Beograda so Knapovo truplo z vlakom pripeljali do Rakeka, pokopan je na cerkniškem pokopališču. V pogrebnem govoru v Cerknici je letalski kapetan l. razreda Miha F. Klavora, ki je umrl v gorečem letalu 7. aprila 1941 ob nemškem sestreljevanju pri samostanu Krušedol v Sremu, povedal, da je bil Knap eden izmed najboljših pilotov njihove zračne armade in najboljši pilot njihovega lovskega polka v Zemunu.

O pilotu Knapu je že leta 1939 v Beogradu izšel roman Pilot - potporučnik Knap brani Beograd, ki ga je napisal Živorad Vukosavljević, leta 2020 pa je vnukinja Lojzetove mlajše sestre Ivane Snežana Brumec izdala roman Eden izmed nas.




Literatura
- Snežana Brumec: Eden izmed nas, Ljubljana 2020
- https://50odtenkov.com/2020/03/15/eden-izmed-nas-je-uresnicil-svoje-sanje/
- https://sierra5.net/novice-novo/novice/item/3522-eden-izmed-nas
- informacije Damijana Knapa in sorodnikov Alojzija Knapa







Glej tudi

  Stare slike: 1932 Cerknica – Pogled na dom
  Stare slike: 1933 Cerknica – Pogreb
  Biografski roman Eden izmed nas Snežane Brumec


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 9.4.2020, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica