Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
STERLE PODOBNIK Andreja Foto: Arhiv Andreje Sterle Podobnik
Galerija slik
STERLE PODOBNIK,  Andreja
podjetnica
športnica
ultramaratonka

Rojena: 
29. november 1976, Postojna
Umrla:  ,


Občina: 
Loška dolina

Športnica po duši in telesu. Andreja pravi, da je to njen način življenja in mišljenja.
Njena športna pot se je začela že v mladih letih. V osnovni šoli je trenirala in tekmovala v biatlonskih vrstah in že takrat kazala dober športni potencial. Po končani osnovni šoli je nadaljevala izobraževanje na srednji ekonomski šoli, kasneje še na srednji šoli za farmacijo in kozmetiko v Ljubljani, kjer je v tudi živela. V obdobju odraščanja ji šport ni bil na prednostnem seznamu in zato se je njena tekmovalna kariera v biatlonu končala, saj ni bilo nikogar, ki bi jo kot obetavno športnico spodbujal. Dodiplomski študij je ob delu in družini opravljala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in podiplomski študij na Fakulteti za management Koper, dodatno se je izobraževala na različnih tečajih in seminarjih.

S treningom teka, ki se mu je maksimalno posvetila tudi teoretično, je začela po sinovem rojstvu, saj ji je tek predstavljal najboljši izkoristek redkega prostega časa. Šport, poleg teka tudi kolesarjenje in planinarjenje, opisuje kot ventil za relaksacijo, počitek, nabiranje novih moči za vsakdanje izzive. Aktivno se udeležuje tekaških in kolesarskih tekmovanj v Sloveniji in tujini.

Začela je s tekom na 10 kilometrov, hitro napredovala do polmaratona, kjer je bila v Sloveniji vedno uvrščena med prvih 20 tekmovalk. Maratonsko razdaljo je do sedaj premagala že v Parizu, Rimu, Madridu, Rotterdamu, Londonu, Beogradu, Barceloni, seveda pa največkrat v Ljubljani. Maraton ji je kmalu postal premajhen izziv, zato se je začela spogledovali z utramaratonskimi razdaljami, tako z ravninskimi, cestnimi, kot tudi z gorskimi. Ultramaraton Celje Logarska Dolina leta 2008 je bil s 75 km njen prvenec.

Poleg teka je navdušena obiskovalka domačih in tujih gora, nekoč ji je želja stati na vrhu Mt. Everesta. Prav pod najvišjo goro sveta je dosegla tudi svoj največji in najbolj odmeven športni uspeh, ki ji je leta 2016 prinesel priznanje predsednika Boruta Pahorja za posebne dosežke. Priznanje so ji podelili tudi tedanji predsednik vlade RS Miroslav Cerar, Občina Loška Dolina in Občina Cerknica. Radio 94 jo je razglasil za Ono 2016, za ekstremni športni dosežek je prejela Trofejo Jureta Robiča, bralke in bralci revije Jana pa so jo razglasili za Slovenko leta.

Za ekstremno tekaško in osebno preizkušnjo Everest Trail Race 2016, ultramaratonski tek okrog Mount Everesta, se je intenzivno pripravljala eno leto. Maraton poteka v šestih etapah, 160 kilometrov s skupaj premaganimi 30 tisoč metri višinske razlike, vsak dan od 22 do 38 kilometrov in 5000 metrov višinske razlike, kar je skoraj dvakratni vzpon na Triglav v enem dnevu, šest dni zapored na nadmorski višini tudi okrog 4.500 m v ekstremnih temperaturnih nihanjih, kjer se ponoči temperatura spusti na - 15 °C. Čeprav je bila na startu edina, ki se profesionalno ne ukvarja s športom, je novembra 2016 zmagala med ženskami na eni najtežjih gorskih etapnih tekaških tekem.

Z možem, sinom in hčerko se vsi posvečajo športu, leta 2019 so se udeležili resničnostnega šova Fittest family. Zadnjih deset let vodi svoje podjetje, poleg dela pa je vaditeljica skupinskih vadb v Cerknici in v Starem trgu pri Ložu, kjer tudi živi.




Literatura


Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica