Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
STIPLOVŠEK Iva Foto: Franjo in Iva Stiplovšek- fotografijo hrani Posavski muzej Brežice
Galerija slik
STIPLOVŠEK,  Iva
umetnostna zgodovinarka
muzealka

Rojena: 
8. april 1904, Cerknica
Umrla:  15. maj 2001, Brežice


Občina: 
Cerknica

Iva Lavrič je bila rojena 8. 4. 1904 v Cerknici. Leta 1925 se je vpisala na študij umetnostne zgodovine.

Leta 1927 se je poročila s Franjem Stiplovškom. Skupaj z možem, slikarjem in prvim ravnateljem Posavskega muzeja Brežice je bila prisotna pri snovanju muzeja, ki je bil odprt za javnost junija 1949.

Muzejsko društvo za politična okraja Krško in Brežice je bilo ustanovljeno že leta 1939. Novembra 1940 začne delovati prva muzejska ustanova v Posavju- Mestni muzej Krško. Po drugi sv. vojni se je moral muzej iz Krškega preseliti, ker so prostore Valvasorjevega kompleksa v Krškem začeli uporabljati v druge namene. Stiplovšek je že decembra 1948 dobil navodilo, da mora izseliti muzejsko postavitev. Prostore je našel v Brežiškem gradu, kjer je svoja vrata 1949 odprl Posavski muzej Brežice.

Iva in Franjo Stiplovšek sta zelo zaznamovala življenje Brežic po 2. svetovni vojni. Bila sta častilca vsega lepega in utemeljitelja muzealstva v Posavju, njuni podobi pa sta postali del gradu Brežice, ki sta ga preoblikovala v muzej za Posavje. S tem sta omogočila obstanek in razvoj gradu Brežice ter Posavskega muzeja Brežice kot enega izmed simbolov Brežic in Posavja. Njuno življenje je zaznamovala izjemno dejavna skrb za kulturno dediščino.

Kot pionirja posavskega muzealstva sta skupaj z drugimi utrla pot prepoznavanju, vrednotenju in varovanju snovne in nesnovne kulturne dediščine. Sprva sta s člani Muzejskega društva v Krškem zbirala predmete in dejavno sodelovala pri vzpostavitvi muzeja, nato sta bila pobudnika vzpostavitve in delovanja Posavskega muzeja.

Iva je sedeminštirideset let neutrudno delovala kot sodelavka muzeja, ki je s svojo prisrčno prijaznostjo in z enciklopedičnim znanjem znala skozi bogato kulturno dediščino približevati raznovrstno izročilo preteklosti številnim navdušenim obiskovalcem muzeja.

Iva Stiplovšek je opravljala pedagoško delo na področju kulturne dediščine vse do svojega 92. leta starosti marca 1996.

Slovensko etnološko društvo kot najvišji priznanji za vrhunske strokovne dosežke na področju etnologije na Slovenskem leta 1986 uvedlo podeljevanje MURKOVEGA PRIZNANJA, leta 1994 pa še MURKOVE LISTINE, ki jo je leta 1997 prejela tudi Iva Stiplovšek.

V brežiškem gradu, kjer domuje Posavski muzej Brežice, so decembra 2019 Franju in Ivi Stiplovšek odkrili bronasti reliefni spomenik. V nagovoru je dr. Ivanka Počkarjeva posebej poudarila njuno predano delo: »bila sta naša vzornika in učitelja, kako spoštovati in ljubiti našo dediščino, kako dediščino posredovati in razdajati znanje o njej. Pri vzpostavitvi posavskega muzealstva sta se marsikdaj bíla z mlini na veter. Vendar sta ostala trdno na svoji poti. Vztrajala sta, drug drugemu v oporo, in s podporo somišljenikov trdno zasidrala muzejske misli in udejanjanja v gradu Brežice.«






Literatura
https://www.youtube.com/watch?v=CBg1WTBQN7s

https://www.pmb.si/foto-galerija/odprtje-razstave-franjo-in-iva-stiplovsek-razvoj-muzealstva-v-posavju-mestni-muzej-krsko-28-5-2019

https://www.lokalno.si/2019/12/13/230413/zgodba/Podobi_Ive_in_Franja_Stiplovska_pozdravljata_obiskovalce_mesta_gradu_in_muzeja/



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 2.4.2020, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica