Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
STERLE Franjo Foto: Ilustrirani Slovenec, št. 12, 19. 3. 1927
Galerija slik
STERLE,  Franjo
slikar
risar

Rojen: 
7. maj 1889, Dolenja vas
Umrl:  28. april 1930, London


Občina: 
Cerknica

Soustanovitelj Umetniške šole Probuda je bil rojen v Dolenji vasi pri Cerknici kovaču Antonu in Marjeti rojeni Opeka. Po končani osnovni šoli je v Ljubljani obiskoval Umetnoobrtno šolo, kjer je uspešno končal dveletni program. Odlikoval se je v dekorativnem risanju in umetniškem oblikovanju, oboje pri profesorju Josipu Veselu. Študij je nadaljeval na strokovnem oddelku za kiparstvo, kjer ga je med drugimi v kiparstvu poučeval Alojzij Repič. Šolo je opravil in pridobil pravico do samostojnega opravljanja kiparske obrti. Sterle, ki ni želel biti le kiparski pomočnik, se je odločil, da nadaljuje študij na Dunaju. Leta 1914 je šolanje na slikarski akademiji uspešno zaključil. Vrnil se je v Ljubljano in pričel s svojim delom, vendar je bil že v začetku leta 1915 mobiliziran. Po končani prvi svetovni vojni se je vpisal v drugi semester slikarske specialke za zgodovinsko slikarstvo na akademiji za upodabljajoče umetnosti na Dunaju in v letu 1918 opravil vse izpite ter uspešno končal slikarsko specialko pri profesorju Pochwalskyju. V Ljubljani je Društvo jugoslovanskih umetnikov, industrijcev in trgovcev ustanovilo društvo Probuda, katerega član organizacijskega odbora je bil tudi Sterle. Leta 1921 sta Franjo Sterle in Sašo Šantelj ustanovila šolo Probuda, katera se je kasneje razvila v visoko šolo za umetnost in industrijo. Na tej šoli so kot pedagogi poleg Sterleta poučevali tudi Josip Plečnik, Matija Sternen, Maksim Gaspari … Med njihovimi učenci je bil tudi Lojze Perko. Sterle je šolo vodil do leta 1925, nato je deloval kot svobodni umetnik. Tega leta je izšla knjiga Mihaela Kabaja, Cerkniško jezero in okolica, katere slikovno gradivo je prispeval in uredil Franjo Sterle. Leta 1930 je študijsko potoval po Italiji, južni Franciji in Angliji. Istega leta je umrl v Londonu za posledicami prometne nesreče, ko ga je podrl motociklist.

Franjo Sterle je v svoji kratki življenjski poti opravil veliko poslanstvo,saj je kot izvrsten organizator in pedagog mnogim domačim talentom omogočil prvo umetniško izobrazbo. Bil pa je tudi izreden umetnik portretist. Večinoma je portretiral akademsko pravilno, barvno manj zanimivo in močno naturalistično. Njegov slikarski opus obsega predvsem realistične portrete za slovensko zgodovino pomembnih osebnosti, ko so Danilo Cerar, Ivan Hribar, škof Jeglič, Rudolf Maister, Jadviga Poženel, graščak Rudež, Ivan Tavčar, Franja Tavčar, Josip Stritar, Fran Šuklje in Lidija Vizjak. Ustvaril je nekaj tudi nekaj krajin iz ljubljanske okolice in pokrajine svojega otroštva - Cerkniškega jezera. V samozaložbi je izdal tri razglednice.


Razglednice: Idila na Jezeru, Noč na jezeru, Kopanje v jezeru ...

Portreti: Danilo Cerar, Peter Hribar, škof Jeglič, Rudolf Maister, Jadviga Poženel, graščak Rudež, Ivan Tavčar, Franja Tavčar, Josip Stritar, Fran Šuklje, Lidija Vizjak, Ivan Šubic …

Urednik knjige M. Kabaja, Cerkniško jezero in okolica, 1925



Literatura
- Društvo notranjskih kulturnikov Krpan: Maksim Gaspari / Lojze Perko / Franjo Sterle, Cerknica 2001
- Iz zbirke Miha Maleša: domači umetniki, Kamnik 2007
- Dobida, K. Slovenska biografija. URL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi611083/ (Citirano 5.5.2015)


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 4.5.2017, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica