Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŠTRUKELJ Pavla Foto: Marija Jagodic
Galerija slik
ŠTRUKELJ,  Pavla
etnologinja
publicistka

Rojena: 
28. junij 1921, Štrukljeva vas nad Cerknico
Umrla:  20. september 2015, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Slovenska etnologinja, rojena v Štrukljevi vasi nad Cerknico. Osnovno šolo je obiskovala v Svetem Vidu nad Cerknico in v Cajnarjih. V Ljubljani je obiskovala klasično gimnazijo ter učiteljišče. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študirala paleontologijo in geologijo, kasneje še etnologijo. Leta 1954 je diplomirala na oddelku za etnologijo Filozofske fakultete in prav tam leta 1965 doktorirala z disertacijo Kultura Ciganov v Sloveniji in problem njihove asimilacije.

Po diplomi leta 1955 se je zaposlila kot kustosinja za neevropske zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Vodja Muzeja neevropskih kultur v dvorcu Goričane je bila med leti 1964 in 1990.

Raziskovala je ljudsko kulturo na Farörskih otokih, se udeležila kongresa afrikanistov v Dakarju in mednarodnega etnološkega kongresa v Tokiu. Kot muzejska raziskovalka se je ukvarjala tudi z raziskavami afriške, ameriške in azijske kulture. Bila je uspešna in dejavna na več področjih slovenske etnologije. Njeni zapiski s terena 19 – Loška dolina segajo na področje šeg, verovanja, prehrane, lova, čebelarstva in prevozništva, saj je bila to pomembna dejavnost Loške doline. Podrobni so njeni zapisi o furmanih, ki so tovorili les na železniško postajo na Rakeku, nazaj grede pa vozili najrazličnejšo robo za trgovine in gostilne v Loški dolini.

Z največjim zanimanjem je raziskovala Rome. Zanje se je odločila ne samo iz znanstvenih razlogov, ampak tudi, da bi jim pomagala do lepšega življenja, kot je sama zapisala v svoji knjigi Romi na Slovenskem. Postala je priznana romologinja in sodelovala na številnih seminarjih in okroglih mizah, kjer se je razpravljajo o Romih.


Dela:
- Romi na Slovenskem, Ljubljana: Cankarjeva založba, 1980.
- Tisočletne podobe nemirnih nomadov : zgodovina in kultura Romov v Sloveniji, Ljubljana: Družina, 2004.Literatura
- Novak, V. Slovenska biografija. URL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi670751/ (Citirano 27.1.2015)
- Wikipedia, Pavla Štrukelj. URL: http://sl.wikipedia.org/wiki/Pavla_%C5%A0trukelj (Citirano: 27.1.2015)
- Kuhar, Boris. 2011. "Pavla Štrukelj - večna mladenka". Glasnik Slovenskega Etnološkega Društva. 51: 8-9.
-Tomažič, Tanja. 2011. "Dr. Pavla Štrukelj - trdno na okopih etnološkega dela". Etnolog. 21: 391-393.Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 6.1.2017, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica