Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
KOBAV Andrej Foto: Neznan
Galerija slik
KOBAV,  Andrej
teolog
jezuit
matematik
kronolog

Rojen: 
11. november 1593, Cerknica
Umrl:  12. februar 1654, Trst


Občina: 
Cerknica

Andrej Kobav, slovenski jezuit, teolog, kronolog, matematik, poznan tudi kot Kobavius Andreas, se je rodil v Cerknici konec 16. stoletja. Nižje šole je obiskoval v Ljubjani in jih zaključil leta 1608. Leta 1610 je bil sprejet v jezuitski red. V Gradcu je bil eden najbolj nadarjenih študentov Paula Guldina. Kasneje je v Ljubljani in Gradcu proučeval slovnico, retoriko in matematiko, vodil je tudi kolegija v Judenburgu in v Šopronju na današnji avstrijsko-madžarski meji. Nazadnje je živel v Trstu.

Na Dunaju je leta 1643 izdal knjigo Vindiciae astronomicae theticae pro Dionysio cognomento Exiguo ... seu nato, mortuo redivivoque Iesu homini Deo ... vota dissertatio. Polemično astronomsko delo, v katerem je citiral Keplerja in Kopernika, Galileja pa iz previdnosti ni omenil.V njej so datumi Kristusovega rojstva, smrti in vstajenja, ki jih je ugotavljal, ter tabele o premakljivih cerkvenih praznikih za čas od Kristusovega rojstva do sredine 17. stoletja. Knjiga kaže na njegovo široko razgledanost v astronomiji, geografiji, zgodovini in teologiji ter je pomembno delo o koledarju. Objavil je tudi več razprav iz kronologije. Leta 1652 je Kobav postal spovednik ljubljanskih jezuitov pod rektorjem Dunajčanom Mihaelom Estmorjem.


Knjiga Vindiciae astronomicae theticae pro Dionysio cognomento Exiguo ... seu nato, mortuo redivivoque Iesu homini Deo ... vota dissertatio je dostopna na spletni strani Münchenskega centra za digitalizacijo URL: http://www.digital-collections.de/index.html?c=autoren_index&ab=Kobavius%2C+Andreas&l=en


Literatura
- Enciklopedija Slovenije, 5. zvezek, Ljubljana 1991, str. 169, Kobav, Andrej, avtor Marijan Prosen

-Glonar, J. Slovenska biografija. URL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi280212// (Citirano 11.5.2015)

-Pirnat, S. Biografski koledar slovenskih matematikov, fizikov, astronomov. URL: http://stanislavpirnat.si/andrej%20kobav (Citirano 11.5.2015)

-Južnič, Stanislav (2004). Začetki moderne znanosti v Ljubljani. Kronika (Ljubljana), letnik 52, številka 3, str. 317-348. URN:NBN:SI:DOC-ZQ1D150V from http://www.dlib.si
Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 18.8.2015, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica