Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
USENIK Milena Foto: Neznan
Galerija slik
USENIK,  Milena
slikarka
športnica
olimpijka
metalka krogle

Rojena: 
9. september 1934, Veliki Vrh
Umrla:  ,


Občina: 
Bloke

Rojena leta 1934 na Velikem Vrhu na Blokah. Obiskovala je Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in tam pri profesorju Maksimu Sedeju leta 1965 diplomirala. Leta 1968 je končala slikarsko specialko pri profesorju Gabrijelu Stupici. Živi in ustvarja v Logatcu in v Ljubljani. Predstavila se je že na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Leta 1973 je prejela posebno priznanje na razstavi slovenskih likovnih umetnic v Umetnostnem paviljonu Slovenj Gradec, leta 1993 je prijela priznanje na 1. bienalu male slike Mini Prix Lucas '93 na Bledu in Grand Prix, na 2. bienalu male slike Mini Prix Lucas '95 v Ljubljani.

Samostojno je razstavljala v Ljubljani, Novem Mestu, Ajdovščini, Kopru, Ribnici, Cerknici, Ljutomeru, Mariboru, Celju, Domžalah, Sežani, New Yorku. Skupinsko se je predstavila v galerijah v Škofji Loki, Celju, Kranju, Sombru, Slovenj Gradcu, Kopru, Piranu, Ajdovščini, Bledu, Gorici, Sarajevu, Dubrovniku, Bonnu in na Dunaju.

Bila je tudi vrhunska športnica, metalka krogle, dvakratna udeleženka poletnih olimpijskih iger. Leta 1956 v Melbournu, kjer je v metu krogle zasedla 9. mesto, štiri leta pozneje v Rimu pa je osvojila 10. mesto. Od leta 1955 do 1961 je petnajstkrat nastopila za državno reprezentanco takratne Jugoslavije in bila štirikrat državna prvakinja. Leta 1960 je postavila državni rekord v metu krogle z dolžino 15,10 m. Rezultat je bil presežen šele čez petnajst let, leta 1975.





Literatura
- Usenik, Milena. S poudarjeno snovnostjo barve do sublimnosti vsebine. Celje: Galerija sodobne umetnosti, 1966.
- Mišič, M. Prva bloška olimpijka - Milena Usenik. Bloški korak, Letn. 5, št. 4 (sep. 2004), str. 24.
- Mrevlje, N. Popart dela nekdanje metalke krogle. URL: http://www.siol.net/kultura/umetnost_in_oblikovanje/2014/03/popart_dela_nekdanje_metalke_krogle.aspx (Citirano 7.10.2014)



Glej tudi

  Predstavitev Milene Usenik, v oddaji Likovni odmevi, v pogovoru z Vido Curk.


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 23.10.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica