Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
PREZELJ Joško Foto: Neznan
Galerija slik
PREZELJ,  Joško
jezikoslovec
prevajalec

Rojen: 
16. april 1894, Nova vas
Umrl:  27. februar 1969, Ljubljana


Občina: 
Bloke

Rojen v Novi vasi na Blokah. Klasično gimnazijo je končal leta 1913 v Ljubljani. Vojsko je do leta 1914 služil pri 17. pehotnem polku v Celovcu. Odšel je na fronto v Galicijo, kjer je bil leta 1915 ranjen in do leta 1918 vojni ujetnik v Kijevu, Petropavlovsku, Tjumenu, Omsku in Tari. Leta 1918 je postal pribočnik poveljnik 1. jugoslovanskega polka »Matije Gubca«. Iz zdravstvenih razlogov je leta 1920 izstopil iz vojske. Najprej je bil uradnik pri upravi Sibirske magistrale, nato laborant v okrožni lekarni in knjigovodja v mestni bolnici v Nižnjem Udinsku ter istočasno poučeval v večernih tečajih za nepismene.

Po vrnitvi v domovino leta 1921 je bil knjižničar snujoče se angleške knjižnice v Ljubljani in sodeloval pri ustanovitvi društva Society for the study of English. Med jezikoslovnim študijem v Parizu 1920 je bil podpredsednik Združenja jugoslovanskih študentov pariške univerze. Postal je srednješolski profesor modernih jezikov, najprej v Ljubljani, kasneje v Mariboru.

Pisal je razne literarnozgodovinske članke, obveščal je o prevodni literaturi in prevajal iz norveščine in ruščine. Od 1926 dalje je bil odbornik in predavatelj Francoskega inštituta v Ljubljani. Kot pospeševatelj kulturnih odnosov s Francijo je prejel dve francoski odlikovanji. Prirejal je tudi tečaje francoskega in ruskega jezika. Kot soavtor je sodeloval pri nastajanju Rusko-slovenskega slovarja in priročnika Ruski pogovori.


Dela:

Prezelj, Josip. Ruski pogovori. Ljubljana, Državna založba Slovenije, 1968

Pretnar, Janko. Rusko-slovenski slovar / sestavil Janko Pretnar ; [sodelovala sta Zvonko A. Bizjak, Joško Prezelj]. Ljubljana, Slovenski knjižni zavod, 1947.

Prevod:
Undset, Sigrid. Kristina, Lavransova hči / Sigrid Undset ; [prevedel Josip Prezelj]. Ljubljana, Jugoslovanska knjigarna, 1933-1935.



Literatura
Pregelj, I. Slovenska biografija. URL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi468764/ (Citirano 19.8.2014)

Osebnosti, od M do Ž, Ljubljana 2008



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 19.8.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica