Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
STEINBERG Franc Anton von Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
STEINBERG,  Franc Anton von
geograf
kartograf
slikar
zemljemerec
politehnik

Rojen: 
28. oktober 1684, Zagorje, grad Kalec
Umrl:  7. februar 1765, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Rojen na Kalcu pri Zagorju na Krasu graščaku Volku Ernestu. Ko je bil star tri leta, je družina graščino prodala in se preselila v Cerknico. Osnovno izobrazbo je verjetno prejel doma, kasneje je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, na Dunaju pa doštudiral mehaniko in zemljemerstvo.

Med leti 1712 in 1724 je postal cesarsko-kraljevi komisar za rudnike, gozdove in ceste na Kranjskem. Do leta 1720 je živel v Cerknici in se potem preselil v Ljubljano. Izjemni pojav na Cerkniškem jezeru, ko le-to med 1707 in 1714 ni odteklo, ga je spodbudil k sistematičnemu preučevanju vseh jezerskih pojavov. Pojave na presihajočem jezeru je tudi narisal. Leta 1716 je izdelal in sam v baker vrezal zemljevid Kranjske.

Ukvarjal se je tudi z različnimi mehaničnimi problemi in poskusi. Leta 1717 je izboljšal napravo za topografsko načrtovanje, ki jo je poimenoval Compositum. Istega leta je postal nadzornik idrijskega rudnika, leto kasneje je bil imenovan za nadzornika deželnih cest. Pod njegovim nadzorom so uredili in izboljšali mnoge ceste, še posebno proti Reki ter Trstu. V tem času je začel pisati svojo prvo verzijo poročila o Cerkniškem jezeru.

Leta 1724 je bil imenovan za upravitelja idrijskega rudnika, uvajal je izboljšave na rudniških napravah in iznašel nov način izpiranja živega srebra, pri katerem le-to ni preveč izhlapevalo. Napravil je tudi natančno maketo idrijskega rudnika z vsemi napravami, imenoval jo je Idmographia Metalli fodinarum Hydricarum mechanica. Pod njegovo upravo so v idrijskem rudniku odprli več novih jaškov. Upravnik rudnika je bil vse do upokojitve leta 1748.

Šele po upokojitvi se je ponovno lotil preučevanja Cerkniškega jezera. Dokončal je rokopis ter risbe in delo pripravil za tisk. Finančno mu je pri izdaji pomagal deželni glavar, grof Karl Kobenzl. Naslovnica dela Gründliche Nachricht von dem in dem Inner-Crain gelegenen Czirknizer-See nosi letnico 1758, vendar je bilo delo zaradi mnogih težav do konca natisnjeno šele leta 1761. Izvleček dela z naslovom Le lac merveilleux ou Description du Lac de Czirknitz en Carniole je izšel tudi v francoskem jeziku. Bruseljska izdaja nosi letnico 1761.

Umrl je leta 1765 v Ljubljani, pokopan je na nekdanjem šenklavškem pokopališču v Ljubljani, na tem mestu je danes Vodnikov trg.

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je leta 2015, ob 250-letnici smrti Franca Antona pl. Steinberga, pripravila izdajo prevoda njegovega edinega in do sedaj še neprevedenega dela Gründliche Nachricht von dem in dem Inner-Crain gelegenen Czirknitzer See, ki je izšlo v Ljubljani leta 1758 (1761), kasneje pa še natis v Gradcu in francoski natis izvlečka v Bruslju, in velja za eno izmed najpomembnejših znanstvenih in umetniških del iz 18. stoletja na slovenskih tleh. Celotno delo zajema poleg uvoda še 235 strani, 34 bakrorezov s seznamom, register, slovar ter spremno besedo.

Delo, ki v slovenskem jeziku nosi naslov Temeljito poročilo o na Notranjskem ležečem Cerkniškem jezeru, je iz nemščine prevedel Primož Debenjak, tudi eden izmed prevajalcev Valvasorjeve Slave.Dela:
Gründliche Nachricht von dem in dem Inner-Crain gelegenen Czirknitzer See. Laybach, 1758

Temeljito poročilo o na Notranjskem ležečem Cerkniškem jezeru, 2015 (prevajalec Primož Debenjak)


Literatura
Rakovec, I. Slovenska biografija. URL: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi607098/ (Citirano 4.8.2014)

Franc Anton von Steinberg. Wikipedia. 2014. URL: http://sl.wikipedia.org/wiki/Franc_Anton_von_Steinberg (Citirano 4. 8. 2014).

Steinberg, Franz Anton von, Gründliche Nachricht von dem in dem Inner-Crain liegenden Czirknizer See, Ljubljana, 1970.

Sitar, Sandi. Sto slovenskih znanstvenikov. Ljubljana: Prešernova družba, 1987.


Glej tudi

  Zapisi o Steinbergu v zbirki Digitalne knjižnice Slovenije
  Wikimedia Commons: Steinbergovi bakrorezi
  Prostodostopno delo Gründliche Nachricht von dem in dem Inner-Crain liegenden Czirknizer See


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 9.12.2015, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica