Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
REBEC Janez Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
REBEC,  Janez

Rojen: 
11. marec 1914, Unec
Umrl:  7. november 2006, Sežana


Občina: 
Cerknica

Rodil se je na Uncu v kmečki družini kot najmlajši izmed osmih otrok. Kmalu je družina ostala brez matere. Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju. Po opravljeni vojaščini se je najprej zaposlil kot vlakovni odpravnik na vrhniški železnici, kjer je tudi živel. Kasneje se je družina preselila na Rakek. Služboval je po skoraj vsej Sloveniji in na železnici dočakal upokojitev. Obdobje po drugi svetovni vojni mu zaradi drugačnega svetovnonazorskega pogleda na svet in družbeno ureditev ni bilo naklonjeno, preganjan je bil kljub dejstvu, da med samo vojno ni sodeloval v nobeni vojaški formaciji, saj je bil tedaj vlakovni odpravnik na Vrhniki. V prostem času je rad zahajal v naravo, v gozdove in se ukvarjal s pisanjem priložnostnih govorov.

Javnosti se je kot pesnik prvič predstavil leta 1958 v radijski oddaji Pokaži kaj znaš s pesmijo Zimska depresija in zasedel drugo mesto. Na prireditvi je sodeloval z dvema svojima pesmima, eno je recitiral dramski igralec Boris Kralj, drugo pa sam. Čeprav ni zmagal, zmagali so bratje iz Tria Lorenz, je bil s strani organizatorja povabljen še na zaključno oddajo. Pesmi je objavljal v reviji Obzornik, v srbski reviji Traženja, v ameriškem časopisu Prosveta in drugih. Vse svoje tri pesniške zbirke je izdal v samozaložbi. Njegove pesmi govorijo o ljubezni, življenju, v njegovi poeziji ni nič drznega in izivalnega in po mnenju pisatelja Branka Šömna je ravno skromna misel, vezana na preprosto prispodobo, največja odlika iskrenega pesniškega sveta Janeza Rebca.

Pesniške zbirke:
Na lestvici časa (1979)
Okameneli gozd (1981)
Brašno resnice (2003)


Literatura
Branko Šömen: Janez Rebec; V: Na lestvici časa, 1979
Alenika Žnidaršič: Brašno resnice; V: Notranjske novice, letn. 2, št. 16 (3. okt. 2003), str. 12
Tina Švelc: Živahna devetdesetletnika; V: Notranjske novice, letn. 3, št. 8 (23. apr. 2004), str. 17


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 29.8.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica