Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
STRAŽIŠAR Magda - Magduška Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
STRAŽIŠAR,  Magda - Magduška
pesnica
pisateljica

Rojena: 
22. julij 1920, Lipsenj
Umrla:  11. marec 1997, Dolenja vas, Cerknica


Občina: 
Cerknica

Rodila se je na Lipsenju. Pri šestih letih je njen oče Anton Zabukovec prevzel mesto cerkovnika pri romarski cerkvi na Križni gori nad Ložem. Od 1927 do 1934 je obiskovala osnovno šolo v Starem trgu, kjer jo je leta 1930 domači župnik zalotil pri pisanju verzov. Njuno srečanje se je srečno izteklo, dal ji je trideset šolskih zvezkov in deset svinčnikov. Velikih zaslug za njeno pisanje je deležen nadučitelj Ivan Mercina, ki je enkrat tedensko prišel na Križno goro in jo naučil splošnega znanja, predvsem pa lepe slovenščine in pravilne slovnice. V letih od 1931 do prve polovice leta 1934 je bilo v slovenskih mladinskih revijah Naš rod in Vrtec objavljenih več njenih prispevkov. Avtorica je o svojih mladostnih letih povedala, da ji je bilo v šoli najlepše. »Vsak prosti hip sem v romarskem stranišču na lesenih stenah podaljševala svoje vtise iz šole, ko sem s kredo in cunjo kovala prve verze. Četudi je bil mraz ali so bili veliki zameti, nisem skoraj nikoli zamudila pouka. Navadila sem se voziti po eni smučki navzdol in zavirati s palico med nogami zato, da sem ob vračanju iz šole nosila poleg nahrbtnika samo eno smučko …«

S štirinajstimi leti, julija 1934 je odšla za deklo v gradič Koča vas, kjer je bila bogata knjižnica in svetovljanska gospodarica modre krvi. Tisto leto je bil v Družinskem tedniku objavljen njen daljši prvenec Pismo iz Loža. Potem nekaj časa ni pisala, saj ji je kot natakarici v gostilnah primanjkovalo časa. Leta 1944 je bil v glasilu Notranjskega odreda Snežnik objavljen tudi del njene pesmi Snežnik. V vojnem obdobju je veliko pisala, vendar je morala svoje prispevke skrivati pred sovražnikom, žal je mnogo gradiva tudi izgubila. Njena prva pesem 27. april je bila objavljena leta 1947 v Kmečkem glasu in kmalu je postala njihova stalna sodelavka. ČPZ Kmečki glas je natisnil vsa njena knjižna dela: Ciganka, Skrivač in Dvoživke.

Njen roman Ciganka je bil druga najbolj brana knjiga v obdobju po izidu v Sloveniji. V tretjem ponatisu leta 1981 v Svetu knjige pri Mladinski knjigi je bila izdana v nakladi 8500 izvodov. Avtorica je snov za dela, v katerih je izrazito izpostavljena tematika žensk, črpala tudi iz svojega življenja. Dogajanje vseh treh povesti je postavljeno na Notranjsko, pokrajino, v kateri je pisateljica živela. Poleg naštetih povesti je Stražišarjeva napisala še neobjavljeno delo Obsojenci zibelke in osnutek za delo Ukradeno sonce. Nekatere izmed njenih pesmi so bile objavljene v Kmečkem glasu, Snežniku, Komunistu …

Magda Stražišar - Magduška je bila amaterska avtorica, ki je pisala zaradi potrebe po izpovedi in kljub temu, da je v sedemdesetih letih 20. stoletja doživela zelo visoko popularnost pri bralcih, je uradna kritika ni obravnavala.

Dela:

Ciganka I. del (1971)
Ciganka II. del: V ciganski senci (1974)
Skrivač I. del: Krvave zarje (1972)
Skrivač II. del: Živi mrlič (1973)
Skrivač III. del: Smrt in življenje (1973)
Dvoživke (1978)


Literatura
Aleksandra Turšič: Med iskrenimi ljudmi (2003)
Katarina Verbič: Magda Stražišar - Magduška, diplomsko delo (2005)
Osebnosti, od M do Ž (2008)


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 20.2.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica