Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
DETONI Snegulka Foto: Neznan; Vir: http://stareslike.cerknica.org/
Galerija slik
DETONI,  Snegulka
fizičarka
predavateljica
znanstvenica
jadralna pilotka

Rojena: 
22. maj 1921, Begunje pri Cerknici
Umrla:  14. januar 2016, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Snegulka Detoni, prva znanstvenica na univerzi v Ljubljani na področju fizike v Sloveniji se je rodila leta 1921 v Begunjah pri Cerknici. Po opravljeni maturi se je vpisala na Kemijski inštitut Tehniške fakultete. Diplomirala je leta 1944 z delom Strujni dvojni lom škrobovih raztopin. Diplomsko delo in kamero za merjenje je izdelala pod mentorstvom prof. dr. Antona Peterlina na Fizikalnem inštitutu v Ljubljani. Istočasno je opravila več izpitov iz matematike in fizike.

Jeseni leta 1945 je nastopila prvo službo na Bakteriološkem inštitutu Medicinske fakultete. Že naslednje leto se je na povabilo dr. Antona Peterlina zaposlila na Oddelku za fiziko Tehniške fakultete. Bila je edina asistentka iz fizike na Univerzi v Ljubljani, kjer je vodila vaje iz fizike in pisne dele izpitov za študente vseh smeri Tehniške visoke šole in Prirodoslovno-matematične fakultete.
Leta 1954 se je zaposlila na Katedri za strukturno kemijo, kjer je pod mentorstvom dr. Dušana Hadžija leta 1956 zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Struktura sulfinskih kislin.
Leta 1957 je bil v Ljubljani mednarodni simpozij o vodikovi vezi, kjer je sodelovala v organizacijskem odboru. Simpozija se je udeležil tudi prof. dr. Linus Pauling, ki ji je podelil enoletno štipendijo za delo v njegovem oddelku na kalifornijski univerzi Caltech v Passadeni. Štipendija jo je čakala štiri leta, vendar ni dobila jugoslovanskega vizuma, da bi odpotovala v ZDA. Leta 1958 je dobila osem mesečno štipendijo danske vlade in odšla na univerzo v Kobenhaven.

Leta 1961 je s prof. Robertom Blincem in sodelavci prejela Kidričevo nagrado za raziskovanje feroelektrikov z vodikovimi vezmi.

Področje njenega zanimanja je bilo študij vodikove vezi. Ukvarjala se je z raziskavami vodikove vezi z vibracijsko spektroskopijo in s pripravo ustreznih spojin in kristalov.
Od leta 1963 naprej je predavala Osnove kemije visokomolekularnih spojin dodiplomskim študentom in od leta 1976 tudi podiplomskim študentom. Samostojno, s prof. dr. Robertom Blincem in prof. dr. Dušanom Hadžijem ter sodelavci je objavila 53 člankov. Upokojila se je 1.11.1980 in Katedra za strukturno kemijo je bila ukinjena.

Snegulka Detoni je na Blokah v Klubu jadralnih letalcev opravila “A” licenco in bila takrat ena izmed redkih jadralnih pilotk.




Literatura
Fizika, moj poklic: življenje in delo naših fizičark (2007)


Glej tudi

  Prezentacija prof. Maje Remškar, Inštitut Jožef Stefan Ljubljana.


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 3.3.2016, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica