Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
PERKO Lojze (Alojzij) Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
PERKO,  Lojze (Alojzij)
akademski slikar

Rojen: 
21. april 1909, Stari trg pri Ložu
Umrl:  19. junij 1980, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Rodil se je v družini z dvanajstimi otroki. Preden se je odločil za umetniški poklic, je zamenjal vrsto mojstrov, pri katerih se je šolal. Sprva se je učil očetovega poklica, ki je bil brivec in frizer v Ložu, nato pri nekem cerkvenem slikarju risanja in v Brežicah pri mojstru fotografije fotografskih veščin.

Pri sedemindvajsetih se je leta 1936 vpisal na umetniško šolo Probuda v Ljubljani, kjer ga je v kiparstvu in slikarstvu poučeval in vodil profesor France Kralj. Najprej se je celo bolj navduševal nad kiparstvom, vendar se je na koncu le usmeril v slikarstvo. Šolanje v Ljubljani je končal 1939 in ga želel nadaljevati na zagrebški umetnostni Akademiji, kjer pa ga zaradi starosti niso sprejeli. Tako je zapustil domovino in nadaljeval študij 1940 na bolgarski umetnostni Akademiji v Sofiji. Zaradi druge svetovne vojne se je moral leta 1941 vrniti domov in odložiti študij do konca svetovne morije. 1949 je z odliko diplomiral na umetnostni Akademiji v Beogradu. Končal je še specialko pri črnogorskem slikarju prof. P. Lubardi in pri M. Čelebonoviću.

Leta 1968 si je v bivši mežnariji pri cerkvici sv. Lovrenca v Dolenji vasi pri Cerknici uredil svoj slikarski atelje. Atelje sredi pokrajine, ki ga je prevzemala s svojimi tisočerimi podobami. Upodabljal je ali samo krajino ali ljudi, povezane z zemljo, na kateri prebivajo. Njihov vsakdan in njihove družabne navade in običaje, od pustnih povork do pogrebnih sprevodov in sejemskega vrveža. Ukvarjal se je tudi z akvarelom, risbo, ilustracijo. Ilustriral je precej knjig, kot prvega Levstikovega Martina Krpana že leta 1940, ko je tudi prvič razstavljal v Ljubljani. Stalni zbirki njegovih del sta v Cerknici in Velenju.

1979 ga je predsednik SFRJ maršal Tito odlikoval z Redom za zasluge za narod s srebrnimi žarki. Ob sedemdesetletnici je prejel tudi občinski nagradi v Cerknici in v Kamniku.

Poleti 1980 je umrl za posledicami prometne nesreče.




Literatura
Društvo notranjskih kulturnikov Krpan: Maksim Gaspari / Lojze Perko / Franjo Sterle (2001)
Enciklopedija Slovenije, 8. zvezek, Ljubljana 1994
Osebnosti, od M do Ž, Ljubljana 2008


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 16.6.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica