Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
PERKO Tomaž Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
PERKO,  Tomaž
akademski slikar

Rojen: 
2. november 1947, Ljubljana
Umrl:  ,


Občina: 
Cerknica

Mladostna leta je preživel v Kamniku v številni družini slovenskega slikarja Lojzeta Perka. Po gimnazijski maturi 1966 v domačem kraju je odšel v Ljubljano na Akademijo za likovno umetnost, kjer je študiral slikarstvo. Diplomiral je leta 1971 in 1973 zaključil še postdiplomski študij iz restavratorstva in konzervatorstva pri profesorju akademskem slikarju Mirku Šubicu.

Sprva je živel v Ljubljani, od 1981 pa živi in deluje na Notranjskem. Študijsko se je večkrat izpopolnjeval v tujini, razstavljal je v Torontu, Vancouvru, Frankfurtu, Stuttgartu in Dubrovniku. Njegove prve razstave segajo še v študijski čas, najprej je svoja dela postavil na razstavi v Kamniku leta 1970, 1972 v Novem mestu, 1978 ponovno v Kamniku, 1978 in 1981 v Ljubljani, v Velenju 1979, v Postojni 1989 in 1993 na Studencu pri Domžalah.

Svoje motive jemlje iz njemu domačega okolja, iz Cerkniškega jezera in iz Kamniško-Savinjskih Alp. Realistične upodobitve krajine so s svojo natančno upodobitvijo blizu fotografiji, igra svetlobe in senc jim doda pridih romantičnosti. Njegovi portreti, ki so prav tako naslikani z veliko mero posvečanja detajlom, predstavljajo pomemben del njegovega slikarskega opusa. Portretiranci ponavadi niso postavljeni v sredino, ampak jih umakne na levo ali desno stran, da jim doda še za njih značilno okolje. Portretira domačine, preproste ljudi in tudi politike in cerkvene dostojanstvenike.

Leta 2014 je prejel priznanje »12. junij«, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

Literatura
T. Perko: Tomaž Perko (1997)


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 16.6.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica