Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
KANDARE Damijan Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
KANDARE,  Damijan
športnik
strelec

Rojen: 
17. marec 1972, Postojna
Umrl:  ,


Občina: 
Cerknica

Strelski reprezentant iz Cerknice je svojo športno pot začel pri desetih letih, leta 1982. Kar sedemkrat je postal državni prvak v mladinski kategoriji in trikrat državni prvak v članski kategoriji. Leta 1991 je bil državni mladinski prvak v Jugoslaviji, dvakrat pa je prejel priznanje za najboljšega mladinca leta v Sloveniji. Z državno reprezentanco se je udeleževal evropskih in svetovnih prvenstev, kjer je dvakrat dosegel peto mesto z državno reprezentanco na evropskem in svetovnem prvenstvu. Na državnem prvenstvu 1997 je postal državni prvak s samostrelom, bil drugi z malokalibrsko puško 60 leže in tretji z zračno puško in z MK puško trostav 3 x 40. Leta 1998 je v Frankfurtu z ekipo Slovenije (Kandare, Debevec, Hreščak in Markoja) z novim svetovnim rekordom postal evropski prvak s samostrelom na 10m in dosegel deveto mesto posamezno. Na istem prvenstvu je na tekmi z samostrelom na 30m zasedel tretje mesto ekipno in deveto posamezno. 2001 je z zračno puško postal članski državni prvak. V grškem Solunu je na evropskem prvenstvu zasedel 11. mesto. V francoskem Thaonu je 2005 na evropskem prvenstvu z ekipo ponovno prejel bron v samostrelu na 10m. V kombinaciji golobi + krogla je bil na tekmovanju na Pragrskem 2010 drugi, na Madžarskem leta 2011 pa deseti. Na državnem prvenstvu 2011 je bil z MK puško tretji. Za svoje športne dosežke je prejel več nagrad in priznanj, med drugimi tudi 2002 srebrno plaketo, ki jo podeljuje Strelska zveza Slovenije, in nagrado Olimpijskega komiteja Slovenije.

V strelstvu ostaja tudi kot trener, saj od leta 2008 skrbi za športno pot svojega sina Erika. Na OŠ Notranjski odred Cerknica vodi strelski krožek. Od leta 2007 je predsednik Strelskega društva Cerknica. Z zračno puško ne tekmuje več. Aktiven pa je ostal z malim in velikim kalibrom ter s puško šibrenico, s katero dosega zavidljive rezultate na evropski ravni.

Z družino živi v Cerknici, kjer vodi svoje podjetje.

LiteraturaGlej tudi

  


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 5.4.2012, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica