Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
PIVK Herman Foto: Herman Pivk
Galerija slik
PIVK,  Herman
fotograf

Rojen: 
14. november 1963, Ljubljana
Umrl:  ,


Občina: 
Cerknica

V Ljubljani leta 1963 rojeni in na Rakeku živeči Herman Pivk deluje na področju vizualnega umetniškega ustvarjanja kot »samostojni« fotograf z izrazito avtorsko noto. Po končani osnovni šoli na Rakeku, Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in Pedagoški akademiji v Ljubljani - smer likovni pouk in zgodovina - je svoje diplomsko delo Portret v fotografiji nadaljeval in ustvaril vrsto »portretov« ljudi, narave in predmetov, ki nam dajejo izredno globok vpogled tako v sama umetniška dela kot tudi v zunanji svet in lastno notranjost.

Dela Hermana Pivka so bila prikazana na več kot 100 samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Med skupinskimi razstavami izpostavljamo razstavo iz leta 1996 v Firencah, z naslovom Biennale Europea della fotografia d” Autore; razstavo Magija umetnosti: Protagonisti slovenske sodobne umetnosti / 1968 – 2013, ki je med letoma 2014 in 2015 gostovala v Italiji, na Dunaju in v Zagrebu, ter razstavo Živimo v vznemirljivih časih: razstava sodobne slovenske likovne umetnosti, v Evropskem parlamentu v Bruslju, leta 2021.

Cikel V belino bi zaplaval, ki je nastal s sodelovanjem Hermana Pivka in pesnika Daneta Zajca, je bil predstavljen v sklopu otvoritve novih prostorov knjižnice Jožeta Udoviča v Cerknici leta 2001.

Dane Zajc: "Ker Hermanove podobe pripovedujejo o tistem, kar je skrito pod vednostjo, so dragocene, saj je srečanje z njimi pogled vase."


Fotogalerija, seznam razstav in bibliografija na:

www.hermanpivk-foto.si


LiteraturaGlej tudi

  Herman Pivk - domača stran


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 14.12.2023, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica