Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ARHAR France Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
ARHAR,  France
direktor
politik
pravnik
docent
bančnik

Rojen: 
24. april 1948, Ljubljana
Umrl:  ,


Občina: 
Cerknica

Po diplomi na ljubljanski Pravni fakulteti 1971 je leta 1972 opravil bančni izpit ter leta 1974 pravniški državni izpit. 1976 je z delom Nekatera vprašanja v zvezi z vlaganjem tujega kapitala v naše gospodarstvo postal magister pravnih znanosti. Strokovno se je izpopolnjeval pri Linklaters and Paines Partnership and Co. v Londonu (1979) ter v Hessische Landensbank v Frankfurtu (1982). Leta 1983 je doktoriral iz pravnih znanosti na Pravni fakulteti v Ljubljani z disertacijo Mednarodno sovlaganje kapitala in soodločanje
delavcev.

Od leta 1971 je opravljal delo direktorja deviznega oddelka in bil pomočnik guvernerja v Banki Slovenije v Ljubljani. Od leta 1988 do 1991 je bil direktor poslovanja s poslovnimi strankami v LHB Bank v Frankfurtu. Med 1991 in 2001 je bil prvi guverner Banke Slovenije, zaslužen za izrazito zmanjšanje inflacije v RS. Leta 2001 je postal predsednik uprave zavarovalne družbe Vzajemna zdravstvena zavarovalnica v Ljubljani. Od leta 2003 je predsednik uprave Bank Austria Creditanstalt d.d. Ljubljana, sedanja UniCredit banka Slovenije.

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije na Brdu pri Kranju je docent za mednarodno finančno pravo. Sodeluje na različnih strokovnih konferencah doma in v tujini. Je avtor treh knjig o mednarodni menjavi, mednarodnih financah, gospodarskem pravu ter avtor več kot 90 člankov v strokovnih revijah. Je soavtor knjige Od Jugoslavije do Evropske unije in soavtor Komentarja k Ustavi RS.

Opravlja funkcijo predsednika etičnega komiteja Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, Sveta SNG Drama Ljubljana ter Odbora RS za pogajanja o sukcesiji po Dunajski pogodbi. Je podpredsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije ter član strateškega sveta Vlade RS za gospodarstvo, član sveta Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in član ILA v Ženevi.

Decembra 1994 je prejel nagrado Soziale Marktwirtschaft (Social Market Economy) od Wirtschaftpolitiker Club Berlin/Bonn, kot najuspešnejši centralni bankir v državah v tranziciji. Leta 2001 je ob deseti obletnici osamosvojitve Slovenije prejel odlikovanje predsednika države Zlati častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge pri uvedbi in uveljavitvi slovenskega monetarnega sistema.

Leta 2002 je kandidiral za predsednika Slovenije, 2006 pa za ljubljanskega župana.

Z družino živi v Cerknici.


Dela:
Gospodarsko poslovanje IV (soavtor) (1977)
Mednarodna integracija kapitala in dela (1984)
Gospodarsko poslovanje s korespondenco 3 (1985)



Literatura
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008


Glej tudi

  Wikipedija
  UniCredit Banka Slovenija


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 14.6.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica