Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
OREL KOS Silvana Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
OREL KOS,  Silvana
prevajalka
anglistka
predavateljica

Rojena: 
2. april 1967, Postojna
Umrla:  ,


Občina: 
Cerknica

Študirala je prevajalsko smer angleškega jezika in pedagoško smer nemškega jezika s književnostjo na Oddelku za germanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1991. Za angleško diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado Filozofske fakultete. Leta 1995 je magistrirala iz angleškega jezika na temo kontrastivnega preučevanja aspektualnosti v angleškem in slovenskem jeziku, leta 2002 pa je doktorirala z disertacijo o prevodni kritiki. V času diplomskega in podiplomskega študija je opravila lektorat švedskega jezika na Filozofski fakulteti in več tečajev danskega jezika med šestmesečnim podiplomskim študijem na Danskem. Leta 1991 se je zaposlila na Oddelku za germanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Ljubljani, od 1997 dalje dela na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani. V svojem pedagoškem in raziskovalnem delu preučuje kontrastivne vidike angleškega in slovenskega jezika, zlasti s področij glagolskih kategorij in idiomatike, prevodoslovne teme in podnaslavljanje.

Je prva prevajalka, ki je iz danskega izvirnika v slovenščino prevedla večje število pravljic Hansa Christiana Andersena. Od leta 1994 dalje podnaslavlja filme iz pretežno skandinavske filmske produkcije.

Z družino živi v Begunjah pri Cerknici.
LiteraturaGlej tudi

  SICRIS - Informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 14.6.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica