Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
MANČEK Mitja Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
MANČEK,  Mitja
filmski animator
stripar
karikaturist

Rojen: 
14. december 1987, Postojna
Umrl:  ,


Občina: 
Cerknica

Osnovno šolo je obiskoval v Begunjah pri Cerknici in v Cerknici, maturiral je na Gimnaziji Postojna. Na Filmski šoli Zlín na Češkem je leta 2009 diplomiral na področju animacije. Od marca 2010 deluje kot samozaposlen v kulturi v Selščku pri Cerknici. Predvsem se posveča animiranim filmom in to že od otroštva. Njegov najuspešnejši film je Smrt, ki je narejen s praskanjem direktno na filmski trak in je prvi s to tehniko narejeni slovenski film, ki presega eksperimentalno raven in pripoveduje tudi zgodbo. Poleg tega, da je bil ta film prikazan na mednarodnih festivalih Animateka (Ljubljana), Filofest (Ljubljana), Balkanima (Beograd), Anilogue (Budimpešta, Dunaj), je tudi eden prvih slovenskih filmov, ki je bil prikazan na filmskem festivalu Laputa na Japonskem (Tokio). Nagrado za najboljši animirani film je prejel na Filofestu, Diplomo Srbskega oddelka mednarodnega združenja animatorjev pa na Balkanimi. Leta 2015 s praskanjem slike in zvoka na filmski trak ustvari film Kompozicija, ki dobi državno nagrado Vesna za najboljši eksperimentalni film na Festivalu slovenskega filma ter posebno omembo za eksperimentalno animacijo na Balkanimi. 

Od 2010 se ukvarja tudi z vodenjem delavnic animiranega filma na osnovnih šolah in festivalih. Leta 2013 ima prve delavnice na osnovnih šolah na Notranjskem (Rakek, Stari trg, Nova vas in Cerknica). 


Filmografija avtorja:
Neptun - skrivnostni planet (Neptune - the Secret Planet) (1999)
Rdeča papica (Red Ridding Food) (2000)
Živi dolgčas (Pure Boredom) (2001)
Gora (The Mountain) (2002)
Naša Evolucija (Our Evolution) (2003)
Živali, ljudje, vesoljci (Animals, People, Aliens) (2004)
Smrt (The Death) (2007)
Carpet Santa (Carpet Santa) (2008)
Homework (Homework) (2008)
Sebe-kanibalizmus (Self-canibalism) (2008)
Življenje ali Smrt (Life or Death) (2009)
Slovenia Tourist & Terrorist Guide (2010) 
Pravici je končno zadoščeno! (2012)
The Progress (2012)
Slovenia Tourist & Anti-Terrorist Guide (2013)
Kompozicija (2015)



Literatura



Glej tudi

  Mitja Mancek - domaca spletna stran


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 26.3.2016, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Glej tudi: gorenjci primorci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica