Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŽNIDARŠIČ Jože - Bajčk Foto: Jože Žnidaršič
Galerija slik
ŽNIDARŠIČ,  Jože - Bajčk
fotograf

Rojen: 
1. marec 1925, Cerknica
Umrl:  20. september 2021, Cerknica


Občina: 
Cerknica

Znani cerkniški fotograf se je kot peti otrok rodil očetu krojaču, ki se je v Cerknico priženil iz sosednjih Begunj. Kasneje sta se v družini rodila še dva otroka. V Cerknici je obiskoval osnovno šestrazrednico. V časih, ko je bilo več otrok kot kruha, so imele tudi obrtniške družine pri hiši domače živali. Tako je tudi mladi Jože postal pastirček in kasneje napredoval v poganjača pri čredi, ki se je pasla na gmajni proti Rakeku.

Ko je prerasel otroštvo, se je znašel na križpotju - kam sedaj. Očetov krojaški poklic ga ni veselil, navdušen pa je bil nad fotografijo. Šele trinajstleten je odšel v Ljubljano v uk k fotografskemu mojstru Cirilu Böhmu, pri katerem je tudi stanoval vse do leta 1942, ko je končal vajeniško dobo. S pomočniškim izpitom v žepu, napisanem v slovenščini in italijanščini, se je zaposlil v Foto Justi v Ljubljani, kjer je 1943 dočakal razpad Italije. V domačo Cerknico se ni mogel vrniti, saj je bila rojstna hiša požgana, družina pa razseljena. Odšel je na Jesenice, kjer se je zaposlil kot delavec v železarni, kmalu pa našel delo v fotografski hiši Pavlin, ki je bila 1. marca 1945 v bombandiranju uničena, lastniki pobiti. Od maja 1945 je služil vojaški rok v jugoslovanski vojski, najprej kot pešak in nato kot fotograf v letalski enoti v Zagrebu, kjer je obiskoval tudi šolo za pomočnika filmskega snemalca pri Jadran filmu. Po opravljeni vojaščini se je za tri leta posvetil filmski reportaži pri Zvezda filmu oz. ljubljanskem dopisništvu beograjskih Filmskih novosti.

Po štirinajstih letih se je z mojstrskim izpitom vrnil v domači kraj in leta 1953 postal samostojni obrtnik v obdobju, ki privatnikom ni bil naklonjen, saj jih je imela oblast še vedno za ostanke kapitalizma. Kljub vsemu je v svojem delu užival, saj ni dano vsem ljudem, da si s hobijem služijo kruh, kakor zapiše v svojih spominih ob petdeseti obletnici samostojne fotografske obrti. Fotografski atelje po njegovi upokojitvi ni ostal prazen, saj sta po njegovih stopinjah odšla dva izmed treh sinov, Matjaž in Jože, s fotografijo se ukvarja tudi vnuk Blaž.

2013 je bil za svoje delo nagrajen z Zlatim taborskim priznanjem, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

LiteraturaGlej tudi

  Stareslike: Bajckove pustne slike - razstava v Galeriji Krpan Cerknica
  Foto Žnidaršic


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 21.9.2021, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica