Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
RUDOLF Alojz Foto: Alojz Rudolf
Galerija slik
RUDOLF,  Alojz
ekonomist
finančnik

Rojen: 
11. september 1967, Postojna
Umrl:  17. junij 2021, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Rodil se je 11. septembra leta 1967 v Postojni materi Mariji – Veroniki in očetu Alojziju. Otroška leta je preživel na domači kmetiji v Ivanjem selu.

Osnovno šolo je začel obiskovati na podružnični šoli Rudolfa Maistra na Uncu, višje razrede pa na osnovni šoli Jožeta Krajca na Rakeku. Po končani osnovni šoli se je vpisal na srednjo ekonomsko šolo v Postojni in jo leta 1986 uspešno dokončal. Ob delu je svoje znanje dopolnjeval s študijem ekonomije na Ekonomski fakulteti Ljubljana, kjer je leta 1992 diplomiral.

Njegova prva zaposlitev je bila v podjetju Kovind na Uncu, kjer je opravljal različna dela ter na koncu postal vodja gospodarsko finančnega sektorja. S svojim znanjem in prizadevnostjo je pustil globok pečat v vseh gospodarskih organizacijah, v katerih se je zaposlil, to so: Allimex Ljubljana; M Design Ljubljana; G.T.C. Ljubljana; Studio Macarol Ljubljana ter od leta 2006 v SALUS Ljubljana. Ves čas je delal kot računovodja – finančnik oziroma direktor in izvršni direktor. Da je lahko uspešno opravljal te zadolžitve, se je vsa leta dodatno strokovno izobraževal in usposabljal.

Do odhoda v Ljubljano je bil od leta 1977 aktivno vključen v PGD Ivanje selo. Redno se je udeleževal tekmovanj v vrstah pionirjev in mladincev. Za svoje aktivno delo je v PGD Ivanje selo prejel značko za dolgoletno delo (10 let – 1987 in 20 let –1997).

Vse do konca srednje šole je bil prisoten tudi pri malem nogometu v Ivanjem selu. Zimska liga v Cerknici, turnirji, lokalne tekme in igranje na Ivanjski plati.

Po naravi je bil optimist in veselega značaja. Kljub sladkorni bolezni je užival v življenju in dajal zgled, kako z boleznijo čim bolj polno živeti. Glasba in petje mu je bila pomemben sopotnik skozi življenje in poudarjala njegov značaj. Več let je bil član cerkvenega pevskega zbora v Ivanjem selu. Bil je med pobudniki ustanovitve mladinskega cerkvenega pevskega zbora, ki ga je vodila Zalka Čušin Meden in bil njegov član več kot 11 let.

Alojz je na svet prišel z glasbo v srcu, tako ni čudno, da je svojo bodočo ženo Špelco spoznal na vaški veselici in sta se leta 1995 poročila na gradu Snežnik. Kmalu sta se jima pridružila sin Jurij leta 1997 in hči Angelika leta 1999.

S sladkorno boleznijo se je Alojz srečal jeseni leta 1980. Nadobudnemu trinajstletniku so po opravljenih preiskavah na Pediatrični kliniki v Ljubljani postavili diagnozo, sladkorna bolezen tip 1, kar je pomenilo, da si bo moral vsak dan, celo življenje, dodajati inzulin. Na začetku mu je pomagala mati Marija zatem pa je kmalu pričel sam skrbeti za svojo bolezen. To je bila velika prelomnica v njegovem življenju.

Leta 1994 se je včlanil v Društvo diabetikov Ljubljana, kjer je kmalu postal blagajnik. Takratni predsednik ZDDS Jože Snoj ga je povabil na zvezo, ga vpeljal v delo in pregovoril, da je sprejel zadolžitev blagajnika. Preko dela v društvu in zvezi ter z novo pridobljenim znanjem je ugotovil, kako pomembno je delo društev diabetikov za posameznega člana in osebe s sladkorno boleznijo nasploh. Vse svoje znanje in življenje je posvetil, lahko rečemo podredil, ozaveščanju oseb s sladkorno boleznijo in možnostmi najboljšega zdravljenja, vodenja in uveljavljanja pravic oseb s sladkorno boleznijo. Na pobudo takratnega predsednika Zveze diabetikov Jožeta Snoja je v delo aktivno vključil tudi svojo ženo Špelco.

Bil je eden od ustanovitelje Društva diabetikov tip 1 leta 2003 v Slovenije. V tem društvu je bil še posebej aktiven in se je zavzemal za boljše zdravljenje in sodobnejše pripomočke za vodenje sladkorne bolezni in hkrati zagovornik ideje, da se društvo poveže z ZDDS.

Njegovo delo pa se ni končalo na ravni društva. Na ZDDS je bil leta 1996 in 2000 izvoljen za finančnika, večkrat za člana izvršnega odbora zveze in zadnja leta za podpredsednika zveze. Po odstopu takratnega predsednika je sedem mesecev samostojno vodil zvezo. Že v začetku svojega dela na ZDDS je obiskal vsa takratna društva diabetikov v Sloveniji in jim pomagal z nasveti na področju financ. Veliko energije je vlagal v projekt sprejetja Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorna bolezni 2010–2020. Leta 2004 je aktivno pomagal pri organizaciji Generalne skupščine IDF Evropa v Sloveniji na Otočcu. Leta 2011 se je udeležil srečanja DEPAC na Cipru, kjer je z vidika pacienta predstavil nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni. Leta 2008 je postal član upravnega odbora IDF Evropa, leta 2009 je bil izvoljen za blagajnika – zakladnika odbora IDF Evropa, in sicer do leta 2015. Ob zaključku mandata je prejel osebno priznanje za izjemen prispevek in pomoč pri delovanju IDF Evropa. Leta 2019 je bil ponovno izvoljen na isto funkcijo. Strokovno pomoč je nudil Latvijski diabetični zvezi ter predstavil pravice oseb s sladkorno boleznijo v Sloveniji v litovskem parlamentu. Leta 2020 mu je Slovaška zveza diabetikov za pomoč in sodelovanje podelila naziv častnega člana.

Na nivoju IDF Evropa je organiziral tudi prva dva evropska kampa mladih oseb s sladkorno boleznijo tipa 1 v Sloveniji, z namenom, da postanejo dobri zagovorniki pravic oseb s sladkorno boleznijo v svojih državah.

V interesu zaščite in uveljavljanja pravic oseb s sladkorno boleznijo je bil na relaciji do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije izjemno trd in nepopustljiv pogajalec. Uspelo mu je, skupaj s strokovnjaki in sodelavci, pridobiti kar nekaj dodatnih pravic za osebe s sladkorno boleznijo (senzorje za neprekinjeno odčitavanje glukoze v krvi, pravico do nove inzulinske črpalke itd).

Skratka, kjerkoli pogledamo v program ali načrtovane aktivnosti zveze, vidimo nenadomestljiv prispevek Alojza Rudolfa.

To so:
- širjenje tekmovanja na osnovnih in srednjih šolah v poznavanju sladkorne bolezni v evropski prostor
- kampanja Darujem kilometre
- kampanja ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni in osvetljevanje objektov v modro v znak podpore,
- bil je promotor širjenje znanja o sladkorni bolezni v javnosti,
- promoviral je modri krog, to je svetovni znak, ki predstavlja osebe s sladkorno boleznijo po celem svetu,
- pomoč pri pripravi in izidu glasila Sladkorna bolezen,
- s pomočjo podjetja Novo Nordisk d.o.o. je v Slovenijo pripeljal profesionalno kolesarsko ekipo Team Novo Nordisk, ki jo sestavljajo samo kolesarji s sladkorno boleznijo tipa 1 in so se pred dvema letoma udeležili dirke po Sloveniji.

Bil je dolgoletni član Sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, na ZZZS je bil namestnik člana komisije za medicinske pripomočke iz skupine medicinski pripomočki pri zdravljenju sladkorne bolezni ter član nadzornega sveta Loterije Slovenije.

Za svoje delo mu je Zveza društev diabetikov podelila naslednja priznanja:
Zlato plaketo z listino ZDDS podelilo Društvo diabetikov tipa 1 Slovenije, Snovik,
16. 3. 2013
Posebno priznanje ob 50 letnici Zveze društev diabetikov Slovenije, Ljubljana,
14. 11. 2006
Posebno priznanje ob 60 letnici Zveze društev diabetikov Slovenije, Domžale,
12. 11. 2016
Zahvalno listino ZDDS podelilo Društvo diabetikov Metlika, Metlika, 9. 11. 2017
Zahvalno listino ZDDS podelilo Društvo diabetikov Kamnik, Kamnik, 2. 3. 2019
Plaketo častnega člana Zveze društev diabetikov Slovenije, Jesenice, 13. 11. 2021 (podeljeno po smrti)

Alojz Rudolf je umrl 17. 6. 2021 za covidom v UKC Ljubljana star še ne 54 let. Pokopan je na Žalah.

Avtor prispevka Miroslav Juvančič

 

Literatura
 In Memoriam Alojz Rudolf
https://www.youtube.com/watch?v=K59zaxNXD-8
https://o-sta.si/24777/profesionalna-ekipa-kolesarjev-team-novo-nordisk-kolesari-za-ozavescanje-o-sladkorni-bolezni
https://idf.org/europe/media/uploads/sites/2/2023/06/AnnualReport2019-2.pdf
http://createsend.com/t/t-E1C5C0B7A521E6F32540EF23F30FEDED
https://stareslike.cerknica.org (Alojz Rudolf 1967-2021)
https://www.diabetes-zveza.si/


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 24.8.2023, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica