Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
TEXTOR Jurij Foto: Neznan
Galerija slik
TEXTOR,  Jurij
pevovodja
beležnik

Rojen: 
1552, Cerknica
Umrl:  12. marec 1602, Vipava


Občina: 
Cerknica

Jurij Textor je bil leta 1552 rojen v Cerknici.

Od leta 1588 je opravljal službo pevovodja in beležnika škofijskega konzistorija v Krki na Koroškem. Imel je častni naziv javnega beležnika cesarskega dvora.

Je utemeljitelj prve katehetične šole v krški stolnici, kjer so učenci vsako nedeljo po večernicah, po dva in dva, narekovali nemški Kanizijev katekizem pred zbranimi ljudmi.

Proti koncu svojega življenja, od leta 1600 do leta 1602, je služboval kot oskrbnik Jakoba pl. Edlinga v Vipavi. Jurij je imel svoje posestvo na Gradišču pri Vipavi. V lasti je imel tudi nekaj vinogradov. Jurijeva žena je za doto dobila vinograd »Zidanico«, zato Steska v Carnioli zapiše, da je bila najverjetneje v Vipavi domačinka.

Jurij Textor je imel v lasti knjigo z naslovom Liber cronicarum cum figuris et ymaginibus ab initio mundi usque nune temporis, ki jo je napisal avtor Benevenustus Himolensis in je izšla leta 1497.
Sin Janez je v knjigo zapisal, da je oče, Jurij Textor, umrl 12. marca 1602, v petdesetem letu starosti. Hrani jo ljubljanska semeniška knjižnica. Janez je bil ob očetovi smrti star 21 let, Karol pa 7 let.





Literatura
Steska, V. 1917. Carniola: Izvestja Muzejskega društva za Kranjsko. L. 8, šr. 3/4., str. 254-255.

https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi695631/



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 4.2.2021, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica