Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŠRAJ Ludvik Foto: Neznan
Galerija slik
ŠRAJ,  Ludvik
slikar

Rojen: 
25. januar 1947, Vrhnika pri Ložu
Umrl:  ,


Občina: 
Loška dolina

Željo po likovnem ustvarjanju in svoj talent je kazal že kot otrok. Naravo in svet okoli sebe je gledal z drugačnimi očmi. Pri trinajstih letih mu je sestra podarila prave oljne barve, do takrat je uporabljal oglje in svinčnik. Ustvarjal je kot slikar samouk, nato pa se je izpopolnjeval pri različnih mentorjih in deloval kot član likovnega društva Kačji pastir. Izobraževanje ob delu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je obiskoval tri mesece. Služboval je kot voznik tovornjaka in avtobusa, tako da se je svoji veliki strasti, slikanju, v celoti lahko posvetil šele po upokojitvi.

Udeležuje se srečanj in kolonij slikarjev samoukov po Sloveniji. Od leta 1976 je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah v Papirnici Vevče, v Kovinoplastiki Lož, na Ministrstvu za delo Ljubljana, Upravi za obrambo Postojna. Leta 2017 je bila na ogled njegova retrospektivna razstava na Gradu Snežnik. Slike, ki jih je razstavljal na gradu Snežnik, je ustvaril v tehniki olje na platnu in so plod daljšega slikarskega obdobja.

Akademska slikarka, magistra umetnosti Karmen Bajec je zapisala: V slikarstvu Ludvika Šraja se pojavlja mnogo motivov, med katerimi se eden še posebej razvija. Motiv ostrnice, senene kopice, ki je za Notranjsko tako zelo značilen, je vztrajno ponavljal, se vanj poglobil in raziskal proces od nastanka, zorenja, do postopnega uničenja pod različnimi vremenskimi vplivi.

Snežnik in lepote Loške doline ter Cerkniškega jezera Šraju nudijo različne motive skozi vse leto. Krajine, tihožitja, pletene košare, čeber, kravji rog, ostrnice, osovnik, lilija, marjetice, pridelki s polja in gore v ozadju skrivajo spomine na običaje in doživetja ob domačih opravilih ter obujajo čase tradicionalnih kmečkih obrti. Krajinski motivi Ludvika Šraja živijo v oljni tehniki v vznemirljivih pastelnih barvah. Na eni strani nas slikar nagovarja z ekspresivnim nabojem svojih upodobitev, istočasno pa nam ponuja lirično zamaknjenost in poetično mehkobo, ki ji sledi dinamika slikarjevega značaja. Zdi se, kot da bi avtor s svojimi deli izžareval lasten življenjski nazor, svojo življenjsko filozofijo, ki jo išče in najde v naravi.

Glavni slikovni nosilec je poleg slikarjevih specifičnih motivov odnos svetlo-temno, medtem ko so barve nenehen izziv. Svoje motive slikar odeva v svojevrstno barvno simboliko letnih časov in značilnih atmosferskih razpoloženj ter kombinira s kulturno dediščino. Zanj slika potrebuje odhod v globino, da se vzpostavi primerna svetloba in umirjena zatemnitev. S prenekatero sliko se lahko postavimo v krajino na realno lokacijo in jo prepoznamo ter si ustvarimo galerijo na prostem. Tako kot je Loška dolina zamaknjena v nek svoj notranji mir, je tudi Ludvik Šraj otrok svoje zemlje in krajev, kjer je doživel vse tisto, kar upodablja na platno. Pokrajina, ki mu daje dom, je večna muza in navdih njegovega slikarstva.

Živi in ustvarja v Vrhniki pri Ložu.

Samostojne razstave:
1976, 1977 Papirnica Vevče
1982 Kovinoplastika Lož
1994 Ministrstvo za delo, Ljubljana
2004 Dijaški dom Vič
Uprava za obrambo Postojna
2017 Grad Snežnik

 

Literatura
Ludvik Šraj : retrospektivna razstava : 1976-2017 : Grad Snežnik, 1. september - 1. oktober 2017, Šraj, Ludvik, Stari trg pri Ložu : Javni zavod za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Snežnik, 2017
http://www.loska-dolina.net/content/view/47/64/
http://notranjskoprimorske.si/2017/09/zakljucen-krog-ostrnic-ludvika-sraja/
http://arsviva.znidarsic.net/arhiv-novic/240-samostojna-razstava-ludvika-raja


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 18.10.2018, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica