Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŠUMRADA Vinko - Radoš Ivanov Foto: V: Bitka, kakor življenje dolga, Cankarjeva založba 1978
Galerija slik
ŠUMRADA,  Vinko - Radoš Ivanov
minister
pesnik
partizan
gozdar
poslanec

Rojen: 
6. julij 1916, Podgora
Umrl:  1990,


Občina: 
Loška dolina

Vinko Šumrada – Radoš Ivanov je bil rojen v Podgori kot zadnji od petih otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Iga vasi, meščansko v Tržiču in dvorazredno trgovsko šolo v Trbovljah.

Nekaj časa je delal v gozdu, potem pa se je zaposlil v Špetnakovi trgovini v Markovcu. Ker je bil vešč pisarniškega poslovanja, je pozneje dobil službo v štabu za gradnjo obrambne linije, tako da je kapitulacijo stare Jugoslavije dočakal v uradu v Cerknici.

V Osvobodilni fronti je začel delovati v septembru 1941. Julija 1942 je odšel v partizane, kjer je dobil partizansko ime Radoš. Do kapitulacije je bil komisar Gradnikove brigade, potem je šel na Primorsko in v ilegalo v Trst, kjer je pod vodstvom Martina Greifa pomagal organizirati 10.000 oboroženih mož za aprilsko revolucijo. Postal je načelnik OZNA za Trst in sodeloval pri osvoboditvi mesta. Po vojni je bil demobiliziran kot major in postal okrožni sekretar v Mariboru, kjer je spoznal prvo ženo in si ustvaril družino.

Vinko Šumrada je bil poslanec skupščine LRS, minister za mline in žage, nazadnje je delal v podjetju Žito Ljubljana.

Pesnikovati je začel med ofenzivo leta 1942, ko ga je pretresla tragedija družine v Viševku. Objavljal je v partizanskem tisku. Pisal je tudi še po koncu vojne. V knjižni izdaji so njegove pesmi izšle leta 1967 z naslovom Ulaka. V njih občuteno opisuje vojne dogodke in vtise. Prva izdaja je bila razprodana v nekaj mesecih, kar dokazuje veliko zanimanje za pesnikova neposredna doživetja med narodnoosvobodilno vojno. Druga izdaja pesniške zbirke iz leta 1972 je razširjena z desetimi do takrat neobjavljenimi pesmimi. Obogatena je tudi z ilustracijami Lojzeta Perka, pesnikovega rojaka, ljubitelja notranjske zemlje in njenih ljudi. Zbirka pesmi je dobila ime po hribu Ulaka nad Starim trgom pri Ložu, kjer so italijanski okupatorji pobijali talce in ujete partizane. Ulaka je postala simbol vstaje ter revolucionarnega preporoda tega dela Slovenije. V zbirki se zrcali vsa pesnikova bojna pot, ki se je pričela na Notranjskem, nadaljevala na Dolenjskem, Gorenjskem in Primorskem ter se končala v Trstu, kjer je imel Šumrada pomembno vlogo v pripravah tržaškega proletariata na aprilsko vstajo leta 1945.

Radošu so stihe narekovali zgodovinski dogodki in usode preprostih, trpečih ljudi.

 

Literatura
Bitka, kakor življenje dolga, Cankarjeva založba 1978, str. 624 -627.
SBL 15. sn., str. 612.
Spomini na partizanska leta, Borec, 1974
http://www.loska-dolina.net/content/view/90/73/
Notranjski listi I, 1977


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 16.10.2018, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica