Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
STRLE Anton Foto: Neznan
Galerija slik
STRLE,  Anton
duhovnik
prevajalec
profesor
teolog

Rojen: 
21. januar 1915, Osredek
Umrl:  20. oktober 2003, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Marca 2014 je stekel škofijski postopek za razglasitev za blaženega.

V družini je bilo osem otrok, od katerih so trije kmalu po krstu umrli. V osnovno šolo je hodil v eno uro oddaljeni Sv. Vid, vendar je namesto v šoli, veliko časa preživel na paši, kjer je skrbel za domačo in sosedovo živino, tako da je imel pri štirinajstih letih dokončane le tri razrede. Oče Jožef mu je umrl že pri šestih letih, mama Ivana pri sedemnajstih. Rojstna hiša in vsa gospodarska poslopja so Italijani požgali v času okupacije.

Po zaslugi tedanjega župnika Janeza Puclja, ki je bil tudi pisatelj in pesnik, je bil sprejet v Škofove zavode v Šentvidu nad Ljubljano, kjer je kot eden najboljših dijakov na klasični gimnaziji leta 1936 maturiral. Po maturi se je vpisal na Teološko fakulteto. "Že od vsega začetka sem bil prepričan, da bom šolanje nadaljeval v bogoslovju. Doma je bila molitev nekaj tako rednega kakor vsakdanja hrana."

Med vojno, 29. junija 1941, ga je ljubljanski škof Gregorij Rožman posvetil v duhovnika. 13. julija je pel novo mašo v svoji rojstni župniji Sv. Vid. Za svoje novomašno in hkrati življenjsko geslo si je izbral naslov znane pesmi Povsod Boga. Sam je dejal, da ga je k tej izbiri vodila misel, če bo povsod zmagoval Bog s svojo dobroto in milostjo, bomo zares svobodni in srečni. Po duhovniškem posvečenju je postal prefekt v Marijanišču.

Leta 1944 je doktoriral iz dogmatične teologije z disertacijo Naravno hrepenenje po nadnaravnem smotru po nauku sv. Tomaža Akvinskega. V istem obdobju je na podlagi lastnega poznanstva iz Marijanišča in na podlagi pričevanj prič spisal knjigo o mladem mučencu Lojzetu Grozdetu Mladec Kristusa Kralja, ki je postal znan in razglašen za blaženega tudi zaradi Strletove knjige.

Na koncu vojne se je skupaj z več stotisoči begunci raznih narodnosti umaknil na Koroško pred partizani. Ko so ga vrnili, je bil najprej katehet v Novem mestu. Kot sovražnik ljudstva je z mnogimi drugimi duhovniki tudi Anton Strle več kot pet let preživel v zaporih in na prisilnem delu. Njegovi sotrpini pričujejo, da je Strle ta čas skrbno uporabljal za molitev in študij. Ko je leta 1952 prišel iz zapora, ga je škof Anton Vovk poslal na župnijo Planina pri Rakeku, kjer je ostal do januarja 1959.

Od leta 1956 do 1985 je na Teološki fakulteti v Ljubljani predaval dogmatiko. Kot mentor je Strle spremljal 100 diplomantov, 13 kandidatov za magisterij in 13 kandidatov za doktorat. Leta 1959 je prišel v Ljubljano in se naselil v svoji puščavniški sobi nekdanjega Alojzijevišča, pod katerega streho je bila teološka fakulteta, in tam ostal do smrti. Živel je zelo skromno. Kar je prejemal plače ali zatem pokojnine, je razdal v dobre namene, za knjige in za uboge.

Delno je predaval tudi teološko antropologijo in patrologijo. Svoji zadnji knjigi je dal pomenljiv naslov Teologi za prihodnost. Čeprav je imel dovolj dela na Teološki fakulteti, je od marca 1966 dejavno sodeloval pri pastoralnem delu, največ v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani, kjer je vsak dan maševal in spovedoval vse do svoje smrti. Mnogo let je bil član doktrinalne komisije pri Jugoslovanski škofovski konferenci in član Mednarodne teološke komisije pri Svetem sedežu v Vatikanu. Čeprav je v svoji ponižnosti načelno odklanjal vse častne naslove, ga je leta 1977 papež Pavel VI. vendarle imenoval za svojega hišnega prelata.

S skromnostjo in neutrudnim delom je ustvaril skoraj nepregledno teološko delo. Seznam njegovih pisnih del je izredno obsežen. Napisal je 45 knjig, vrsto teoloških razprav in prevedel 36 del. Med drugim je izdal zbirko dokumentov Vera Cerkve in prevedel Dokumente drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Anton Strle je bil izreden poznavalec vseh področij teologije; spremljal je njen razvoj tako doma kot na tujem. Umrl je 20. oktobra 2003. Pokopan je na ljubljanskih Žalah.

 

Literatura
http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi622102/
http://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/27-obletnica-meseca/2627-svetniski-duhovnik-anton-strle
http://www.družina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/59-3-SpominjamoSe-1

Alojzij Šuštar, Spremna beseda V: Anton Strle, Živo upanje. Velikonočna skrivnost, Ljubljana 1990, str. 5-6.
Anton Strle, Bibliografija, V: Živo upanje, 379-407 (sestavil A. Štrukelj)
Dolinar, France Martin: Vi ste luč sveta: sveti na Slovenskem, Ljubljana 2017
Anton Štrukelj, »Povsod Boga«. Prelat prof. dr. Anton Strle, V: Bogoslovni vestnik = Theological Quarterly: glasilo Teološke fakultete v Ljubljani, str. 211-225.


Glej tudi

  Stare slike: 1941 Sv. Vid – Pred župnišcem
  Stare slike: 1955 Begunje – Pastoralna konferenca
  Ognjišce - Svetniški duhovnik Anton Strle


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 10.10.2018, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica