Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
JUVANČIČ Katarina Foto: Janez Pelko
Galerija slik
JUVANČIČ,  Katarina
kantavtorica
glasbena publicistka
antropologinja

Rojena: 
6. oktober 1977, Ljubljana
Umrla:  ,


Občina: 
Cerknica

Osnovno šolo je obiskovala v Begunjah pri Cerknici ter v Cerknici, kasneje pa študij nadaljevala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, in sicer na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo ter Oddelku za Sociologijo kulture. Leta 2002 je diplomirala na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo ter sociologijo kulture na Filozofski fakulteti z delom Kje so tiste stezice? Revitalizacija tradicionalnih godb na primeru Velike Britanije in Slovenije. Po diplomi se je strokovno izpopolnjevala na Škotskem (Moray College, Elgin), od študijskega leta 2003/2004 do leta 2008 je kot mlada raziskovalka na OEIKA vodila Vaje iz folkloristike ter Vaje iz metodologije etnoloških in antropoloških raziskovanj. Terensko delo je opravljala v Sloveniji in od aprila 2003 do avgusta 2008 tudi na Škotskem. Zaključuje doktorat iz antropologije glasbe na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo. V letih 2003-2007 je sodelovala na številnih mednarodnih znanstvenih konferencah in simpozijih doma in v tujini (ZDA, Velika Britanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška ...), svoje strokovne in znanstvene članke objavlja v domačih in tujih revijah, z raziskavo uspavank je sodelovala tudi v monografski publikaciji prestižne založbe Cambridge Scholars Press.

Je članica mednarodnih in domačih etnomuzikoloških ter antropoloških društev, strokovna sodelavka Slovenskega Glasbenoinformacijskega centra - SIGIC ter spletne glasbene revije Nova Muska. Med leti 2010 in 2013 je objavila okoli 100 kritik in recenzij ter 50 intervjujev v domačem in tujem tisku ter na spletu, 23 prispevkov na konferencah, simpozijih in strokovnih srečanjih ter 6 predavanj na univerzah doma in v tujini. Bila je urednica petih publikacij (CD-ji, zborniki), leta 2007 avtorica, scenaristka in režiserka dokumentarnega filma Salamandra Salamandra: Iskalci zvoka (=The Seekers of Sound), kot glasbenica ali avtorica spremnega besedila je sodelovala na 15 nosilcih zvoka. Bila je članica odborov znanstvenih konferenc in posvetov, uredniških odborov revije Muska in Nova Muska ter članica domačih in tujih etnomuzikoloških in kantavtorskih združenj (KED Folk Slovenija, Society for Ethnomusicology, ICTM - International Council for Traditional Music, Crafting Gentleness, Nomadi, Asociacija ipd.) Kot glasbena producentka je leta 2010 sodelovala na festivalih Sanje in Vilenica ter leta 2012 v ciklu Glasbena galerija v Trubarjevi hiši literature.

Leta 2009 je bila skupaj s kitaristom in producentom Dejanom Lapanjo uvrščena na kompilacijo nacionalnega radia "Val 202: Imamo dobro glasbo" s priredbo ljudske skladbe Magdalenca oz. (Uej uej) Magdalenca, ki postavlja mejnik njenemu kantavtorskemu snovanju. Leta 2010 in 2012 je z Dejanom Lapanjo osvojila bronasto in srebrno nagrado na mednarodnem kantavtorskem festivalu Kantfest v Rušah pri Mariboru. Z Lapanjo je 2012 izdala avtorski glasbeni prvenec Selivke, ki je požel izjemno pozitivne kritike tako v Sloveniji kot v tujini (Velika Britanija, Irska, Hrvaška, Srbija, Švedska). Večkrat je koncertirala na Škotskem (Edinburgh, Glasgow, Aberdeen itd.), pa tudi na Irskem (Dublin), Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji ter v Avstriji. Katarina upesnjuje bogat izpovedni svet ženskih sentimentov ter gradi most med sodobnimi trendi in ljudskimi načini pesnjenja in senzibilnosti, ni pa ji tuje niti pisanje pesmi z bolj družbeno angažirano noto. Besedila piše v slovenščini, angleščini in srbohrvaščini.


Uredniško delo:
 • Šegavec 6: "Al' že spiš: Študentske raziskave uspavank in uspavanja na Slovenskem.", 2006. Ljubljana: Filozofska fakulteta, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, 2000-. (urednica Katarina Juvančič)
 • Al' že spiš? ali Kako uspavamo v Sloveniji. Ljubljana: Kulturno društvo Folk Slovenija, 2006. 1 CD (40 min, 50 sek), stereo. (Katarina Juvančič - urednica)
 • Etnomuzikologija in etnokoreologija v vzgoji in izobraževanju: bistvena vprašanja aplikativne znanosti: program in povzetki: mednarodni simpozij, Ljubljana, 21.-25. 9. 2006 = Etnomusicology and etnochoreology in education: issues in applied scholarship: programme and abstrcts: Internationa Symposium, Ljubljana, 21.-25.9. 2006. Ljubljana: Slovenski nacionalni odbor pri Mednarodnem svetu za tradicijsko glasbo = Slovene National Committee at the International Council for Traditional Music, 2006. (uredile Katarina Juvančič, Mojca Kovačič, Urša Šivic)
 • Historical and emerging approaches to applied ethnomusicology : program and abstracts = Zgodovinski in novi pristopi k aplikativni etnomuzikologiji : program in povzetki. Ljubljana: Glasbena matica, 2008. (uredila Katarina Juvančič in Svanibor Pettan)
Samostojni albumi:
 • Katarina Juvančič: Al že spiš? Ali kako uspavamo v Sloveniji - etnomuzikološki in dokumentarni posnetki uspavank (KUD Folk Slovenija), 2006.
 • Dejan Lapanja: Ni časa za preroke (Sedvex, Slovenia), 2009. (tekstopiska)
 • Katarina Juvančič& Dejan Lapanja: Selivke (Stray Cat Tunes), 2012.
 • Katarina Juvančič& Dejan Lapanja: Hope's Beautiful Daughters (Stray Cat Tunes), 2014.
Katarina Juvančič & Dejan Lapanja na kompilacijah:
 • PEGG, Bob, TAYLOR, Bill. Out of the stones : music inspired by the archeology and history of Orkney. Orkney: Orkney Island Council, 2005. (instrumentalistka)
 • Festival kantavtorstva - Kantfest 2008 (CEZAM, Ruše), 2008.
 • Val 09: Imamo dobro glasbo (RTV, Slovenia), 2009.
 • Novi Odmetnici (Brlog Records, Hrvaška), 2010.
 • Rockerji pojejo pesnike (Subkulturni azil, Maribor), 2010.
 • Festival kantavtorstva - Kantfest 2010 (CEZAM, Ruše), 2010.
 • Etno Slovenia 2011: Glasbene poti – podolgem in počez/Music Routes - Highways and Byways (SIGIC), 2011.
 • Festival kantavtorstva - Kantfest 2012 (CEZAM, Ruše), 2012.
 • Bistro na rubu šume (spletna glasbena kompilacija pesmi mladih kantavtorjev iz prostora bivše Jugoslavije, izdana na Hrvaškem), 2013.


Literatura
Podatki Katarine Juvančič


Glej tudi

  Katarina Juvancic in Dejan Lapanja – kantavtorski dvojec
  Katarina Juvancic & Dejan Lapanja na Facebooku


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 21.8.2014, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica