Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
SIMČIČ Marjan Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
SIMČIČ,  Marjan
kulturni delavec
raziskovalec
visokošolski učitelj

Rojen: 
17. avgust 1960, Postojna
Umrl:  15. april 2016, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Bric po krvi, Notranjec po delovanju. Rano mladost in osnovnošolska leta je preživel v Goriških Brdih v vasi Vrhovlje pri Kojskem. Leta 1975 je začel s šolanjem v Ljubljani, kjer je v naslednjih dvajsetih letih pridobil večino izobrazbe od kemijskega tehnika do doktorata s področja živilstva. Na Srednji kemijski šoli v Ljubljani je maturiral 1979, diplomiral 1984 na Univerzi v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo. Podiplomski študij je opravljal v Ljubljani na FNT - Oddelek za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer je magistriral 1992 s področja biokemije. Na ljubljanski Biotehniški fakulteti je doktoriral 1995 na Oddeleku za živilstvo, področje živilstvo. Leta 1996 je na Univerzi v Vidmu (Udine) Italija, Oddelek za živilstvo, (Dipartimento scienze degli alimenti) doktoriral s področja živilske biotehnologije. Izpopolnjeval se je širom po Evropi, največ znanja pa je pridobil na Univerzi v Bologni (Italija) 1988, Univerzi v Vidmu (Udine, Italija) 1992 do 1996, Univerzi v Wageningnu (Nizozemska) 1998, 2002.

Od začetka službene poti leta 1985 je bil zaposlen na Biotehniški fakulteti na Oddelku za živilstvo. Začel je kot asistent pri predmetih s področa rastlinskih živil. Bil je izredni profesor za področje prehrane. Opravljal je delo visokošolskega učitelja na dodiplomskem in podiplomskem študiju s področja Prehrane, Dietetike in Živilstva. Med leti 2002 in 2008 je opravljal naloge v.d. predstojnika Katedre za prehrano na Oddelku za živilstvo (2002-08). Bil je vodja Laboratorija za prehrano na istem oddelku. Kot gostujoči profesor je deloval na Univerzi na Primorskem, Univerzi v Vidmu, Univerzi v Wageningnu, Univerzi v Banja Luki.

Bil je vodja različnih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov. Na področju razvoja in svetovanja je sodeloval z različnimi domačimi in tujimi podjetji s področja živilstva. Raziskovalno se je več kot 20 let ukvarjal s področjem rastlinskih živil (ohranjanje kakovosti sadja in zelenjave, pomen sadja in zelenjave v prehrani, raziskave s področja naravnih antioksidantov). V zadnjem obdobju je vodil raziskave, usmerjene na ožje področje prehrane, oksidativnega stresa in nutrigenomike. Aktivno je sodeloval pri pripravi strokovnih izpopolnjevanj za strokovnjake kmetijske svetovalne službe ter za vodilne delavce v prehranskih obratih. Predaval je v okviru permanentnega podiplomskega izobraževanja diplomantov s področja živilske tehnologije. Kot degustator je sodeloval pri ocenjevanju in določanju kakovosti izdelkov rastlinskega porekla. Bil je član Slovenskega prehranskega društva (podpredsednik 2003-2007), član AITA - Italijanskega združenja živilskih tehnologov in Sadjarskega društva Slovenije.

Zelo rad je imel glasbo. Pel je pri KZ Fran Gerbič in igral kitaro. Prijatelji so ga navduševali tudi za druge vrste umetnosti, predvsem za likovno. S pomočjo mentorja, akademskega slikarja Tomaža Perka, si je utiral prve korake tudi na tem področju. O sebi je povedal, da je po filozofsko-duhovnem prepričanju in načinu delovanja katoliški anarhist.

Z družino je živel v Cerknici.




Literatura



Glej tudi

  SICRIS - Informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 6.5.2016, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica