Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŠTRITOF Vilma Foto: Arhiv KJUC; Borštnikovo srečanje 2014, okrogla miza o Vitomilu Zupanu
Galerija slik
ŠTRITOF,  Vilma
dramaturginja

Rojena: 
29. januar 1962, Ljubljana
Umrla:  ,


Občina: 
Cerknica

Otroštvo je preživela v vasi Bločice, osnovno šolo je zaključila leta 1976 v Grahovem, gimnazijo leta 1980 v Postojni. Istega leta se je vpisala na študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Dramaturško delo je opravljala že v času študija, od leta 1984, ko je začela s samostojnimi dramaturgijami v Slovenskem mladinskem gledališču. Tam je sodelovala pri šestih predstavah, največ z režiserjem Dušanom Jovanovićem, pa tudi z Janezom Pipanom in Vitom Tauferjem v legendarni Alici v čudežni deželi, ki je na odru SMG živela kar dvajset let. Za svoje dramaturško delo je skupaj z Livio Pandur prejela Grün-Filipičevo priznanje za dramaturgijo (1988).

Po opravljeni diplomi leta 1990 je bila do 1991 zaposlena v Splošni knjižnici Logatec, ko se je zaposlila na Radiu Slovenija kot dramaturginja - redaktorica v Uredništvu igranega programa, kjer je delala do leta 2001 in od 2007 do 2015. Za Radio Slovenija je opravila dramaturško delo za skupaj 547 radijskih iger, od tega 47 kratkih in 14 radijskih iger za otroke, 35 jih je bilo poslanih na mednarodne festivale. Med njimi so tudi večji in zahtevnejši projekti (Škofjeloški pasijon - prirejen za radio, Neiztrohnjeno srce - nadaljevanka o Prešernu) tudi v koprodukcijah s tujimi postajami (Božanska komedija - nadaljevanka, prirejena za radio).

Ob svojem osnovnem delu se je udeleževala mednarodnih delovnih srečanj, delavnic (Bratislava, Antwerpen) in festivalov, kamor je Radio Slovenija pošiljal svoja dela in bil zanje kar nekajkrat nagrajen. Večkrat je bila članica mednarodnih festivalskih žirij, saj govori oba uradna jezika EBU - angleško in francosko, poleg tega tudi srbohrvaško. Kar šestkrat je bila žirantka na mednarodnih festivalih Prix Futura, kasneje Prix Europa v Berlinu, dve leti po vrsti tudi članica berlinske direkcije festivala, koordinatorka festivala za radijske igre, kjer so v konkurenci tako televizijske kot radijske oddaje - igre in dokumentarci - in v zadnjem času tudi druge kategorije. V žiriji je bila na mednarodnem radijskem festivalu Prix Marulić na Hvaru, kot predsenica žirije v Bratislavi na Prix Ex Aequo. 

Nekaj let je na radiu pripravljala in realizirala oddaje o gledaliških premierah in skrbela tudi za promocijo vidnejših radijskih iger. Objavljala je recenzije knjig in kritike gledaliških predstav v dnevnem časopisju (Dnevnik, 1990-2000) in strokovnih publikacijah ter vodila intervjuje, pogovore na javnih prireditvah ter prenosih. K izdajam novih slovenskih del je prispevala predgovore, strokovne članke za zbornike (o Vitomilu Zupanu, Feriju Lainščku), ter za Slovenski gledališki letopis ocenjevala sezone 2000/2001, 2005/2006 in 2009/2010. 

Med leti 1990 in 1995 je bila članica Sveta Borštnikovega srečanja, na teh festivalih pa je sodelovala kot žirantka (1991) in kot urednica Almanaha BS. Leta 1994 je bila članica ekspertne skupine za gledališče pri Ministrstvu za kulturo, 2003-2006 vodja postopkov za Evropski regionalni sklad za projekt multimedijskih centrov pri MK, med 2007 in 2009 v žiriji za izbor TV scenarijev in v komisiji za izbor AV projektov. Sodelovala je v več strokovnih telesih s področja umetnosti in medijev. Kot dramaturginja je sodelovala še pri treh plesno-gledaliških predstavah v SNG Maribor in napisala tekst za eno izmed njih, v predstavi Kamenje bi zagorelo Rudija Šelige v režiji Janeza Pipana in pri uprizoritvi Vehikla Kristijana Mucka v režiji Zvoneta Šedlbauerja (obe praizvedbi v SNG Drama Ljubljana). Napisala je nekaj otroških igric za radio in lutkovno gledališče, radijsko nadaljevanko o Prešernu. Na festivalu Teden slovenske drame v Kranju je bila članica in predsednica žirij za nagrado Slavka Gruma in Grün-Filipičevo priznanje za najboljše slovenske dramske tekste in dramaturgijo (2000-2004, 2018-2019). Bila je žirantka, ena izmed štirih dramaturgov v projektu z mednarodno zasedbo za izbor najboljših tekstov mednarodnega poziva pod patronatom norveške krone Ibsen International in China (Peking, julij 2015, Šanghaj, oktober 2015, Guangzhou, marec 2016). Bila je koscenaristka igrano-dokumentarnih filmov o Ivani Kobilci in o Almi Karlin. Oba filma sta bila nominirana za viktorja, slednji pa nagrajen na Festivalu slovenskega filma 2009 kot najboljši dokumentarec. Med leti 2015 in 2019 je bila zunanja sodelavka Slovenskega filmskega centra: kot članica in predsednica komisij za vzgojne programe, usposabljanja, scenarije in razvoj scenarijev, od 2019 dalje je individualna ocenjevalka in svetovalka za scenarije. 

Med 2001 in 2007 se je zaposlila na Ministrstvu za kulturo, najprej kot svetovalka ministrice za kulturo za področje novih medijev. Področje na ministrstvu še ni bilo konstituirano in se je kasneje preimenovalo v intermedijske umetnosti. Poleg svojega osnovnega dela je vodila tudi postopke za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer s projektom mreže multimedijskih centrov. Sodelovala je v pripravah za čas predsedovanja Slovenije EU: vodenje dosjeja Evropskega leta medkulturnega dialoga in sodelovanje v skupini za stike z javnostmi, saj je bila imenovana za slovensko nacionalno koordinatorko in članico evropskega koordinacijskega telesa pri Evropski komisiji, v okviru te akcije je v Sloveniji vodila koordinacijsko skupino več ministrstev za izvedbo projektov pod tem naslovom. Bila je članica Sveta največje nacionalne kulturne institucije SNG Maribor (2005-2007). Vodila je projekt vzpostavitve Slovenskega glasbeno-informacijskega centra, ki je uspešno zaživel v letih 2004-2006, postal mednarodno primerljiv in član mednarodne mreže tovrstnih centrov IAMIC. 2006-2007 je bila koordinatorka nacionalne skupine za medkulturni dialog, predstavnica RS za medkulturni dialog pri Evropski komisiji v Bruslju pred predsedovanjem Slovenije EU, predstavnica Ministrstva za kulturo in predsednica nacionalne komisije za ureditev poklicev z AV področja (za Evropski socialni sklad). Do konca službovanja na Ministrstvu je napredovala v naziv sekretarke.

Od leta 2007 je bila zaposlena kot odgovorna urednica programa Ars Radia Slovenija, od leta 2008 pa je ponovno dramaturginja v Uredništvu igranega programa. Še naprej sodeluje v gledališču, pri filmu, mednarodnih in domačih žirijah s področja medijev, z Ministrstvom za kulturo kot zunanja strokovna sodelavka. Bila je članica Sveta Slovenskega filmskega centra (2010-2015) in od leta 2016 predsednica in članica Izvršnega odbora Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Bila je dramaturginja iger, ki so leta 2011 in 2014 dosegle svetovni vrh na festivalu Prix Italia. Leta 2012 je prejela priznanje RTV za mednarodne dosežke.

Ima dva otroka in živi v Mengšu.

BIBLIOGRAFIJA:

DRAMATURŠKO DELO:

- gledališče v Sloveniji:

Rudi Šeligo: ANA, Slovensko mladinsko gledališče, režija: Dušan Jovanović, 1984

Ivo Svetina: LEPOTICA IN ZVER, Slovensko mladinsko gledališče, režija: Dušan Jovanović, 1985

F. M. Dostojevski – Dušan Jovanović: BESI – BLODNJE, Slovensko mladinsko gledališče, režija: Dušan Jovanović, 1986

Lewis Caroll – Vito Taufer: ALICA V ČUDEŽNI DEŽELI, Slovensko mladinsko gledališče, režija: Vito Taufer, 1986

Rudi Šeligo: SLOVENSKA SAVNA, Slovensko mladinsko gledališče, režija: Dušan Jovanović, 1987

A. A. Milne – Ivo Svetina: MEDVED PU, Slovensko mladinsko gledališče, režija: Janez Pipan, 1987

Baletna predstava koreografke in režiserke Maje Milenović Workman: LUNA NAD MISSISSIPPIJEM, SNG Maribor, 1993

Plesno gledališka predstava koreografke in režiserke Maje Milenović Workman: M&M, SNG Maribor, 1994

Baletna predstava koreografke in režiserke Maje Milenović Workman: TRISTAN IN IZOLDA, SNG Maribor, 1995

Rudi Šeligo: KAMENJE BI ZAGORELO, SNG Drama Ljubljana, režija: Janez Pipan, 2000

Predstava ob začetku predsedovanja Slovenije EU v Cankarjevem domu, skupaj z režiserko Barbaro Hieng Samobor, 2008

Kristijan Muck: VEHIKEL, SNG Drama Ljubljana, režija: Zvone Šedlbauer, 2010

- gledališčev tujini:

Matthias Jochmann, Vilma Štritof: About My Parents nad Their Child, Gulou West Theatre, Peking, Kitajska, režija: Matthias Jochmann, 2016

Več mednarodnih avtorjev - Vilma Štritof, Yngvar Julin: Monkeys from Himalaya, Tromso, Norveška, režija: Jon Tombre, 2017

- film:

IVANA KOBILCA (scenarij in dramaturgija), igrani celovečerni dokumentarec, Fabula in TV Slovenija, režija: Marta Frelih, 2008

ALMA M. KARLIN – SAMOTNO POTOVANJE (scenarij in dramaturgija), igrani celovečerni dokumentarec, Cebram in TV Slovenija, 2009

- radio:

skupaj 547 radijskih iger, od tega 47 kratkih in 14 radijskih iger za otroke, 35 poslanih na mednarodne festivale

številne oddaje in prispevki drugih formatov (kritike, tematske oddaje, intervjuji, vodenje pogovorov na javnih prireditvah, prenosi, izjave, napovedi, objave)

PUBLICISTIČNO DELO:

recenzije knjig in kritike gledaliških predstav za časopis Dnevnik med leti 1990-2000

predgovori k izdajam novih slovenskih knjižnih del, strokovni članki za zbornike (na primer o Vitomilu Zupanu in Feriju Lainščku) in za gledališke festivale Teden slovenske drame in Borštnikovo srečanje

urejanje Almanaha Borštnikovega srečanja 1991-1995

ocene gledališke sezone za slovenski gledališki letopis 2000/2001, 2005/2006 in 2009/2010

NAGRADE:

1984-1988: številne domače in mednarodne nagrade za predstave v dramaturgiji V. Š. (predvsem za ANO, BLODNJE in ALICO V ČUDEŽNI DEŽELI, dvajset let živečo legendarno predstavo SMG)

1988: Gruen-Filipičevo priznanje za dramaturgijo

2008: Viktor – nominacija za najboljši dokumentarni TV film IVANA KOBILCA (scenarij in dramaturgija), igrani celovečerni dokumentarec, TV Slovenija in Fabula, režija: Marta Frelih

2009: Posebno priznanje za najboljši dokumentarni film na Festivalu slovenskega filma in Viktor – nominacija za najboljši dokumentarni TV film ALMA M. KARLIN – SAMOTNO POTOVANJE (scenarij in dramaturgija), igrani celovečerni dokumentarec, TV Slovenija in Cebram, režija: Marta Frelih

2011: Prix Italia (radijska igra Gabriele Babnik KOŽA IZ BOMBAŽA, režija: Irena Glonar), nominacija

2012: priznanje RTV za mednarodne dosežke

2014: Prix Italia (radijska igra Toma Bidwella STVARI, KI JIH JE TREBA NAREDITI PRED SMRTJO, režija: Alen Jelen), nominacija

2014: Prix Ex Aequo (radijska igra za otroke Dima Zupana v priredbi in režiji Irene Glonar HEKTOR), prva nagrada v kategoriji radijske igre za otroke, in nominacija (radijska igra za mladostnike Toma Bidwella STVARI, KI JIH JE TREBA NAREDITI PRED SMRTJO, režija: Alen Jelen)


Literatura



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 27.8.2019, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica