Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŠEGA Vanda Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
ŠEGA,  Vanda
pesnica
pisateljica

Rojena: 
3. januar 1959, Ljubljana
Umrla:  ,


Občina: 
Cerknica

Rodila se je kot Vanda Mihelčič. Otroštvo in osnovnošolska leta je preživela v Grahovem pri Cerknici. Obiskovala je Gimnazijo pedagoške smeri v Ljubljani in leta 1977 maturirala. Prosti čas je preživljala v dramskem krožku in v kiparski delavnici prof. Jakoba Bazlja, se posvečala atletiki in plesu. V tem obdobju so nastajale njene prve pesmi. Dve leti je poučevala telesno vzgojo, eno leto pa tudi glasbeni pouk na Osnovni šoli Jožeta Krajca na Rakeku. 1981 je diplomirala na Višji upravni šoli v Ljubljani, leta 2005 pa na Fakulteti za upravo.

Leta 1980 se je zaposlila v cerkniškem Brestu kot urednica Informatorja in nato postala sekretarka generalnega direktorja. Ves čas je aktivno in angažirano sodelovala s članki v internem glasilu, pa tudi s prispevki v drugih glasilih (Dnevnik, Lesninar, Mi Slovenijales). Vedno jo je zanimal človek, zato je kot novinarka rada odhajala v delovne sredine 2400-članskega kolektiva, se pogovarjala z ljudmi, o njih pisala, kasneje pa z njimi tudi strokovno delala. Dve leti je bila glavna in odgovorna urednica internega časopisa Brestov obzornik, ki je izhajal enkrat mesečno v nakladi 4000 izvodov. Leta 1994 se je zaposlila v RTV Slovenija, kjer dela še danes.

Če bi morali več kot tridesetletno delo označiti na kratko, lahko rečemo, da je vedno delala z ljudmi in za ljudi ter vseh trideset let o tem in zato tudi pisala. Nastalo je nešteto prispevkov, poročil, gradiv, govorov, člankov, napovednikov, uvodnikov. Potrditev njenega dela so številni tematski prispevki (zlasti s humanitarno, kulturno, ekološko in socialno vsebino), številni prispevki v Literarnem nokturnu in drugih oddajah Tretjega programa Radia Slovenija, v različnih oddajah TV Slovenija ter v neštetih srečanjih z bralci - v knjižnicah, osnovnih šolah in na drugih kulturnih prireditvah. Trajnejši dokument pa predstavlja doslej objavljenih osem knjig - sedem pesniških zbirk in zbirka kratke proze. Vse zavedno odraslo življenje jo spremlja beseda. V vseh življenjskih okoljih in okoliščinah je bila tista, ki jo je miselno in čustveno opredeljevala, ostajala njeno sidro in orodje, s katerim je urejala svoj notranji in zunanji svet. Z njo se je borila, se upirala in obenem odpirala pot do tistih, ki so jo razumeli in sprejemali.

Leta 2001 je sodelovala v mednarodnem ekološkem oziroma okoljevarstvenem projektu Pesmi zbledele zemlje – Gesang der erbleichten Erde. Nekaj pesmi – Brezpotja, Jutro, Hrepenenje, …/Im Weglosen, Der Morgen, Sehnsucht, …, je bilo prevedenih v nemščino. Skladatelj Bojan Glavina jih je uglasbil za zborovsko petje in se danes izvajajo v obeh jezikih.

V zbirki Žled - kratke zgodbe o izkustvih skozi srhljivo ledeno ujmo in čarobnost žleda v Sloveniji 2014 je Vanda Šega objavila kratko zgodbo z naslovom Kristalna nedelja.
Leta 2015 je v knjigi Dom besed izšla njena kratka zgodba, ki je nastala za Besedovalnico – Poletno literarno šolo (2013–2015) v organizaciji Lavričeve knjižnice iz Ajdovščine.

Njena prva pesniška zbirka Skrhane sanje je izšla leta 1988 in zanjo je, iz rok Janeza Gradišnika, prejela nagrado Jožeta Udoviča za pesniški prvenec. Oktobra 2009 je prejela nagrado Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za najboljšo samozaložniško knjigo, izdano v letu 2008. 2010 je bila za svoje delo nagrajena z Zlatim taborskim priznanjem, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

Leta 2020 je za svoje izjemno delo prejela Častno priznanje RTV Slovenija. V tem javnem zavodu se je vrsto let profesionalno in predano posvečala kakovosti socialnega dialoga ter ozaveščanju, preprečevanju in reševanju neprimernih ravnanj na delovnem mestu in v zvezi z delom, oziroma nasilju na delovnem mestu (mobingu). O tem je veliko tudi pisala in predavala.

27. 08. 2022 je bila gostja oddaje Razkošje v glavi, na Prvem programu Radia Slovenija.


Pesniške zbirke:
Skrhane sanje (1988)
Dotiki (1995)
V kletki svobode (1999)
Slepo poletje (1999)
Na robovih dneva (2002)
Samotnice (2006)
Rezine svetlobe - Slices of Light (2010)
Poslušam tišino (2013)
Olupki srca (2015)
Odpotovanja (2019)

Zbirka kratke proze:
Vezenje kroga (2008)

Romana:
Nikogaršnja (2016)
Polovica dvojine (2022)LiteraturaGlej tudi

  Najboljša samozaložniška knjiga 2008
  Vanda Šega: Odpotovanja
  Deseta knjiga Vande Šega
  Nocni obisk - Vanda Šega, Prvi program Radia Slovenija
  Glas razmišljujocih ljudi, Radio 94


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 21.11.2022, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica