Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
LESKOVEC Anita Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
LESKOVEC,  Anita
knjižničarka
pisateljica

Rojena: 
28. junij 1965, Postojna
Umrla:  ,


Občina: 
Cerknica

Anita Leskovec, rojena Kočevar, ki jo najmlajši poznajo predvsem iz Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica, v kateri kot vodja mladinskega oddelka vodi pravljične urice in ustvarjalne delavnice ter projekte, povezane s knjigo, je svoja otroška leta s starši in z mlajšim bratom preživljala v Cerknici.

Po končani osnovni šoli v domačem kraju je šolanje nadaljevala na Gimnaziji Postojna. Po maturi leta 1984 je študirala na Pedagoški akademiji v Ljubljani, smer Slovenski jezik s književnostjo ter knjižničarstvo.

Od diplome leta 1987 je zaposlena v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica. Ves čas se še posebej posveča delu z otroki in mladino. Konec leta 1987 je v knjižnici vpeljala mesečno literarno uganko za osnovnošolske otroke, ki jih s pomočjo različne literature za mladino sestavlja že več kot dvajset let. V letu 2004 je kot predstavnica Notranjske pod okriljem Pionirske knjižnice iz Ljubljane sodelovala v delovni, projektni skupini sestavljavcev Slovenskega knjižnega kviza 2005 - Ivan Cankar in Ljubljana z okolico ter Notranjska in sodelovala na snemanju zaključne prireditve na TV Slovenija, ko je v coprniškem kostumu povedala legendo o nastanku Cerkniškega jezera. Na 10. pripovedovalskem festivalu Pravljice danes 2007 v Cankarjevem domu je kot pravljičarka pripovedovalka sodelovala na Pripovedovalskem forumu slovenskih knjižničarjev.

S pisanjem se je resno začela ukvarjati v zrelih letih, potem ko so njeni otroci že krepko prerasli plenice. V šolskem letu 2006/2007 je začela sodelovati z revijama Ciciban in Cicido, ko so urednice za objavo izbrale nekaj njenih ugank in pesmico. Za omenjeni reviji piše tudi pesmi, slikopise in pravljice. Junija 2009 je izdala dve slikanici ugank, Uganke ter Pisane uganke, ki ju je predstavila v matični knjižnici. Leta 2009 je sodelovala na 2. razpisu Sekcije za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije, s katerim so povabili k pisanju zgodb na temo Kako diši moja knjižnica. Njeno zgodbo Najin kotiček so izbrali za objavo v 2. literarnem zvezku Zgodbe iz knjižnice. Uredništvo spletnega portala Pesem.si je njeno podčrtanko Brbotanje v ritmu haikujev uvrstila v zbornik Pesem. si '10. 2010 je založba Modrijan izdala delovni zvezek za 5. razred osnovne šole, v katerem so uporabili tudi dve njeni uganki iz zbirke Pisane uganke. Februarja 2011 je sodelovala v oddaji nacionalne televizije Polnočni klub, naslovljeni Pisan čarobni svet. V reviji Naša žena je objavljala kratke zgodbe Pismo Anče Knjigobube (julij 2011), Ančino dopoldne (januar 2012), Topel objem besed (april 2012), Obletnica raztrganih misli (julij 2012), Martinova gos (november 2012), Delček sekunde (maj 2013) in nazadnje zgodbo Roza pentlja (oktober 2014). V Zgodbarnici 2011 sta izšli njeni kratki zgodbi Nikoli nič posebnega in Nedelja je dan za načrte, ki sta bili izbrani na istoimenskem literarnem natečaju. V antologijo An, ban, ciciban (2013), v kateri je izbor objav iz zadnjih dvanajstih letnikov revij Cicido in Ciciban, so bile uvrščene njene štiri uganke in pravljica Petelinčkova hiška. Njene uganke so uvrščene tudi v zbirko nalog Brihtna glavca za Cicibane (2014) in v knjižico ugank za malčke Kolikor pikic, tolikšna sreča! (2013). Objavljala je tudi v otroški reviji Eko velikan, od 2010 do 2013, ko je revija prenehala izhajati.

Je mama štirih otrok. Z družino živi v Dolenji vasi pri Cerknici.

Za svoje delo je leta 2014 prejela Srebrno taborsko priznanje, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

Dela:
Uganke (2009)
Pisane uganke (2009)
Uganke (2012)
Pujsek in ura (2015)



Literatura



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 15.9.2015, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica