Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
LEVAR Ančka Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
LEVAR,  Ančka
igralka

Rojena: 
27. julij 1915, Grahovo
Umrla:  30. januar 2005, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

Rojena Mele, poročena Brecelj. Umetniško ime Ančka Levarjeva pa je dobila po stricu Ivanu Levarju, prav tako gledališkem igralcu in opernem pevcu. Prve vloge je odigrala v Šentjakobskem gledališču. Po izjemnem uspehu je leta 1933 debitirala v ljubljanski Drami in bila v naslednji sezoni angažirana. Zaradi svoje dekliške zunanjosti je nastopila v mnogih pravljičnih igrah P. Golie in odigrala vloge šolark v komedijah J. Kranjca, L. Fodorja in S. Bekeffija. Tik pred 2. svetovno vojno in med njo je igrala Julijo v Shakespearjevi tragediji Romeo in Julija. Po vojni je s posebnim uspehom upodobila Lojzko v Cankarjevih Hlapcih ter Micko v Kranjskih komedijantih in Veroniko v Celjskih grofih Bratka Krefta. Vidnejše vloge in uspehe je požela tudi v številnih drugih predstavah. Med 1957 in 1963 je odigrala šest vlog v Jugoslovanskem dramskem gledališču v Beogradu. Po vrnitvi v Ljubljano je dokončno prešla od mladostnih odrskih stvaritev k zrelejšim kot so Maholko ali Vando v igri Ivana Potrča Na hudi dan si zmerom sam, Rozalija v Linhartovi igri Ta veseli dan ali Matiček se ženi.
Leta 1975 je za svoje življenjsko delo prejela Borštnikov prstan, najbolj prestižno slovensko nagrado za igralske dosežke.

Pomembnejše gledališke vloge:
Ančka, Princeska, Sneguljčica (P. Golia), Marija ( N. V. Gogolj, Revizor), Julija ( W. Shakespeare, Romeo in Julija), Gertruda (W. Shakespeare, Hamlet), Luiza (F. Schiller, Kovarstvo in ljubezen), Agneza (J. B. Molier, Šola za Žene), Lojzka (I. Cankar, Hlapci), Micka (B. Kreft, Kranjski komedijanti), Veronika (B. Kreft, Celjski grofje), Gruša (B. Brecht, Kavkaški krog s kredo), Mary (E. O’Neill, Dolgega dneva potovanje v noč), Maholko in Vando (I. Potrč, Na hudi dan si zmerom sam), Rozalija (A. T. Linhart, Ta veseli dan ali Matiček se ženi), Kneginja (H. Kleist, Princ Homburški)


Literatura
Enciklopedija Slovenije, 6. zvezek, Ljubljana 1992
Osebnosti, od A do L, Ljubljana 2008
D. Moravec: Sto slovenskih dramskih umetnikov, Ljubljana 2001


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 12.6.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica