Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
LAVRIČ Božidar Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
LAVRIČ,  Božidar
zdravnik
kirurg

Rojen: 
10. november 1899, Nova vas
Umrl:  15. november 1961, Ljubljana


Občina: 
Bloke

Študij medicine je obiskoval v Zagrebu, Parizu in v Pragi, kjer je leta 1924 diplomiral. Po končanem študiju se je izpopolnjeval na klinikah v Parizu, v ZDA in na Švedskem. Služboval je v Zagrebu in Šibeniku. Leta 1933 je postal vodja kirurgije v Mariboru, po nekaj mesecih pa vodja 2. kirurškega oddelka v Ljubljani. Leta 1936 je postal docent za topografsko anatomijo. Predaval je kirurško propedevtiko in leta 1940 postal redni profesor kirurgije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Med 2. svetovno vojno so ga italijanske oblasti internirale. Po italijanski kapitulaciji je v Bariju delal v bolnišnici z angleškimi vojnimi kirurgi. Leta 1944 je postal glavni kirurg JLA v Beogradu. Po koncu vojne je bil ob vrnitvi v Ljubljano imenovan za rednega profesorja kirurgije na novi Medicinski fakulteti in bil do leta 1949 tudi njen dekan. Med 1956 in 1958 je bil rektor ljubljanske univerze.

Veliko je doprinesel k napredku kirurgije in anestezije na Slovenskem ter pri ustanovitvi transfuzijskega zavoda. Uvajal je plastično kirurgijo, razvijal travmatologijo in nevrokirurgijo, največ svojega časa pa je posvečal torakalni kirurgiji in predvsem kirurgiji srca in žilja. 1958 je sodeloval v ekipi, ki je opravila prvi poseg na odprtem srcu z uvedbo zunajtelesnega umetnega krvnega obtoka.

Za rednega člana SAZU je bil izvoljen 1949, njen podpredsednik je bil od 1950 do 1961. Bil je tudi častni član več evropskih kirurških društev, dopisni član JAZU in SANU, združenja kirurgov Velike Britanije in Irske, združenja kirurgov v Lyonu, zunanji član francoske akademije za kirurgijo, častni doktor univerze v Nancyju, član mednarodnega združenja kirurgov in član uredniških odborov slovenskih in tujih strokovnih revij. Objavil je okoli 80 strokovnih člankov. V osmih državah je bil prejemnik visokih odlikovanj, med katerimi je tudi francoski red legije časti 3. stopnje. Ostala priznanja: Partizanska spomenica 1941, Prešernova nagrada (1950), Kidričeva nagrada (1959).




Literatura
Enciklopedija Slovenije, 6. zvezek, 1992
Osebnosti, od A do L, 2008


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 15.6.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica