Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
KRALJ Boris Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
KRALJ,  Boris
igralec
pesnik
pisatelj

Rojen: 
19. maj 1929, Cerknica
Umrl:  17. junij 1995, Cerknica


Občina: 
Cerknica

Bil je gledališki in filmski igralec. Kot študent na Akademiji za igralsko umetnost je delal pri Radiu Ljubljana ter pozneje postal odličen recitator, interpret in pomemben radijski igralec. Leta 1952 je debitiral v ljubljanski Drami, kjer je igral do leta 1982. V svojih igralskih začetkih v Drami je igral mladostne junake, nato vloge s klasičnega in sodobnega repertoarja ter ustvaril mnoge ljudske figure. Igralsko se je izoblikoval v upodobitvah dramskih likov Čehova, Giraudouxa, Krleže, Molièra, Shakespeara, Smoleta ter številnih drugih avtorjev. Kot filmski igralec se je uveljavil v Štigličevi Dolini miru (1956) in v Amandusu (1966), prvem slovenskem barvnem filmu, pa tudi v filmih hrvaških in mlajših slovenskih režiserjev. Leta 1991 je objavil pesniško zbirko Poslavljanja. Za svoje ustvarjanje v gledališču je prejel Borštnikovo nagrado (1971, 1975), leta 1990 pa Borštnikov prstan, najvišje nacionalno priznanje za igralsko umetnost.

Dela:
pesniška zbirka Poslavljanja (1991)
kratka proza Jaz sem kužek Mix (1992)
spomini Bežanja, beganja, iskanja (1994

Pomembnejše gledališke vloge:
Romeo (Shakespeare, Romeo in Julija), Petruccio (Shakespeare, Ukročena trmoglavka), Grof Kent (Shakespeare, Kralj Lear), Don Juan (Molière, Don Juan), Gruden (Cankar, Za narodov blagor), Nadučitelj (Cankar, Hlapci), Jimmy Porter (J. Osborne, Ozri se v gnevu), Haimon (D. Smole, Antigona), Ivanov (A. P. Čehov, Ivanov), Amfitrion (J. Giraudoux, Amfitrion 38), Profesor Higgins (G. B. Shaw, Pygmalion), Ignacij Glembaj (M. Krleža, Gospoda Glembajevi)

Filmske vloge:
Dolina miru (1956)
Amandus (1966)



Literatura
Enciklopedija Slovenije, 5. zvezek, Ljubljana 1991
Osebnosti, od A do L, 2008


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 16.6.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica