Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ERŽEN Rafael Foto: vir: Radio Prvi
Galerija slik
ERŽEN,  Rafael
profesor
elektrotehnik
radioamater

Rojen: 
21. oktober 1899, Lož
Umrl:  14. avgust 1993, Golnik


Občina: 
Loška dolina

Eden prvih sodelavcev Radia Ljubljana, tudi eden prvih slovenskih radioamaterjev, elektrotehnik Rafael Eržen, se je rodil na prelomu stoletij leta 1899 v Ložu. Diplomant ljubljanske Tehniške fakultete se je takoj zaposlil pri direkciji PTT (Pošta, telegraf in telefon), kjer je delal do leta 1950.

Leta 1927 je sodeloval pri postavitvi prve avtomatske telefonske centrale v takratni Jugoslaviji, ki je obratovala v Ljubljani, in pri uvajanju visokofrekvenčne telefonije. Po drugi svetovni vojni je vodil obnovo telefonske mreže v Sloveniji, v letih od 1951 do 1970 pa je bil redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Strokovno in raziskovalno delo je posvečal razvoju in izboljšavam telefonskih naprav z nadomestitvijo elektromehanskih naprav z elektronskimi, posvečal se je tudi posredovalni in prenosni telefonski tehniki. Poleg znanstvenih in strokovnih publikacij in člankov je leta 1950 v Beogradu izšlo delo Visokofrekvenčna telefonija oz. Visokofrekventna telefonija, saj sta delo s soavtorjem Marjanom Frelihom izdala v srbskem jeziku.

Slovenija je prejela eno izmed radiofonskih postaj, ki si jih je Jugoslavija zagotovila kot poplačilo za vojno škodo. Pod vodstvom profesorja in glavnega inženirja Marija Osane, očeta slovenskega radija, je Eržen izvajal dela pri montaži oddajnika za prvo slovensko radijsko postajo, ki so ga z močjo 2,5 kW postavili v Domžalah. 28. oktobra 1928 je nastopil v napovedniku na prvi uradni dan oddajanja Radijske postaje Ljubljana (predhodnice Radia Ljubljana), ki je bila ustanovljena 1. septembra 1928. Sam je o tem zapisal: »Že sredi avgusta 1928 so nas ujeli celo v Berlinu. Prvi napovedovalec sem bil kar jaz, saj sem iz ljubljanskega studia ves čas med preizkušanjem govoril: Halo, halo, tukaj Radio Ljubljana!« Eržen je z radijsko postajo honorarno sodeloval.

Rafael Eržen je bil eden prvih radioamaterjev v Sloveniji. Bil je tudi med prvimi Slovenci, ki mu je uspelo sestaviti dober radijski sprejemnik, kar je bila ena najpomembnejših nalog vsakega radioamaterja takrat. Nekatere dele je dobil z Dunaja, a tudi v Ljubljani so po letu 1925 že obstajale trgovine z radijskimi deli. V spominih je zapisal, da je za prijatelje in znance izdelal vsaj petdeset doma narejenih sprejemnikov. Z njim je lahko ujel ameriško postajo Pittsburgh. Nasploh ni bilo veliko strokovnjakov, ki bi sami znali izdelovati kakovostne radijske sprejemnike. (Radijski sprejemnik je tedaj pomenil največje okno v svet, predstavljal je tudi nekakšen statusni simbol, gostilničarji pa so si ga kar izposojali.)

Strokovnjak za telegrafsko-telefonske naprave in telekomunacije Rafael Eržen je umrl na Golniku leta 1993.

Visokofrekventna telefonija 1950, soavtor Marjan Frelih


Literatura
• Enciklopedija Slovenije; knjiga 3, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1989
• Mala splošna enciklopedija DZS, knjiga 1 Ljubljana, 1973
• Brojan, Matjaž. Začetki radia na Slovenskem. Ljubljana. Modrijan in Radio Slovenija, 1999Glej tudi

  Radio Prvi - Kukamo v zgodovino radia


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 17.3.2020, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica