Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
KOTNIK Jože Foto: Jože Kotnik, vir: stareslike.org
Galerija slik
KOTNIK,  Jože
fotograf
komercialist
partizan

Rojen: 
20. december 1914, Lipsenj, Cerknica
Umrl:  31. julij 2008, Ljubljana


Občina: 


Jože Kotnik se je rodil 20. decembra 1914 v Lipsenju pri Grahovem. Kot otrok je rad izdeloval figurice, ptičke, lutke in razne igrače iz lesa in je imel zelo razvite ročne spretnosti.

Leta 1928 se je z očetom Jakobom Kotnikom in materjo Marijo ter brati Adolfom, Stankom, Maksom, Ivanom, Jakobom, Francem in Viktorjem preselil na Kočevsko v Suhi Potok pri Mozlju, kjer so kupili posestvo. Takrat so tam živeli večinoma kočevski Nemci. V Mozlju se je seznanil z naprednim učiteljem Cirilom Dekvalom, ki ga je vključil v delovanje Sokolskega društva. Društvo se je borilo za nacionalne pravice Slovencev proti kočevskim Nemcem, ki so bili vedno bolj pod vplivom nemške nacistične propagande.

Leta 1938 se je kot avtokaroserist zaposlil v Ljubljani in ob delu končal dveletni trgovski tečaj. V tem času se je že začel ukvarjati s fotografiranjem.

Samoiniciativno je že tik pred vojno in ob okupaciji v bližini Logatca posnel fotografije žičnih tankovskih ovir na takratni meji med Jugoslavijo in Italijo, pred porušenjem je fotografiral tudi borovniški viadukt in vojaško opremo starojugoslovanske vojske. Ob okupaciji aprila 1941 se je Kotnik kmalu povezal z OF. Kot aktivist je sodeloval pri ilegalnem razdeljevanju raznih brošur, letakov in branju Slovenskega poročevalca.

Decembra 1941 je odšel v partizane, domov na Kočevsko. S seboj je vzel fotoaparat in filme, ki si jih je kupil sam, saj se je zavedal, da je fotografski material v partizanskih razmerah težko dosegljiv. V začetnem obdobju vojne so fotografije nastajale po terenu v partizanskih enotah. V letu 1942 so fotografirali predvsem vodilni v partizanskih enotah (Mirko Bračič, Jule Sočan, Jože Kotnik).

Kljub težkim vojnim razmeram je fotografsko gradivo, zlasti iz leta 1942, precej bogato. To še zlasti velja za nekatere partizanske enote, npr. Notranjski in Loški odred. Boljše možnosti za delo so bile na osvobojenem ozemlju in tako je bil Kotnik med najaktivnejšimi v tem obdobju.

Dokumentiral je enkratne fotografije življenja ljudi in edini posnel vzpostavitev prve civilne oblasti na osvobojenem ozemlju leta 1942 na Kočevskem (narodnoosvobodilni odbor). Zanimive so tudi fotografije organizirane prehrane, kuhinje in shrambe za aktiviste in begunce, ki so se zatekli pred italijanskim nasiljem, borcev Kočevskega bataljona, obdelovanje zemlje, prinašanje drv…

Kotnik je posnel posledice napada Italijanov v vas Mozelj 15. junija 1942 in skupino borcev Kočevskega bataljona julija 1942. To so edine fotografije, ki prikazujejo člane prvega narodno osvobodilnega boja v Mozlju.

Med ofenzivo je bil Kotnik odgovoren za približno 200 civilistov. Zanje je organiziral skrivališča, hrano in varno evakuacijo. Negative in fotografije je skril v posebej za to izdelan zaboj iz pocinkane pločevine, ki ga je zakopal na robu kanjona Kolpe, po vojni pa vse gradivo prenesel v Kočevje.
V spomin so se mu vtisnili tudi težki trenutki 1942/43, ko je tri mesece in pol sredi najhujše zime s skupino partizanov bival v Ovčji jami nad vasico Bilpa. Živeli so v slabih razmerah, katere je tudi fotografiral: kuhinjo, shrambo, drvarnico, vhod v jamo in stražarsko mesto pred jamo.

Kotnika je pomanjkanje fotografskega materiala prisililo, da je filme kar se da izkoristil, zato je fotoaparat z osmimi posnetki predelal v takšnega s šestnajstimi. Štejemo ga za fotografa prvih zametkov ljudske oblasti na Slovenskem. Njegov fotoaparat hranijo v Pokrajinskem muzeju v Kočevju.

Živel je v Ljubljani, kjer je 31. julij 2008 v starosti 94 let tudi umrl. Dejan Vončina, ki ga je obiskal v 90. letih 20. stoletja za Bežigradom v Ljubljani nasproti Gospodarskega razstavišča, o njem pravi: » Bil je zelo prijazen, odprt in vesel, da sem se zanimal za njegovo fotografsko dediščino, ki je bila za leto 1941 in predvsem 1942 edinstvena.«

 

Literatura
Dejan Vončina: Fotograf Jože Kotnik. 2019. V: Foto antika : bilten, št. 36, str. 22-25

https://stareslike.cerknica.org/2023/03/17/1941-borovnica-joze-kotnik-partizanski-fotograf/


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 23.3.2023, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica