Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
REPIČ Peter Foto: Peter Repič, vir: stareslike.org
Galerija slik
REPIČ,  Peter
učitelj
nadučitelj

Rojen: 
1. januar 1858, Trst, Italija
Umrl:  1. januar 1927, Ljubljana


Občina: 
Cerknica

 Študiral in maturiral je v Ljubljani. Prvo službo je leta 1878 začel v Cerknici. Ostal je le nekaj let, ker je bil premeščen. Med šolskim letom 1886/87 je bil namreč nadučitelj Ivan Poženel premeščen z Unca na Rakek, zato je Peter Repič 17. septembra 1886 prevzel službo nadučitelja na Uncu. Upokojil se je 31. julija 1924.

Nadučitelj Peter Repič je torej na unški šoli poučeval skoraj štiri desetletja. Le dve leti manj, med letoma 1888–1924, pa je na Uncu poučevala njegova žena Viljemina Repič roj. Leskovic. Gospodična Viljemina Leskovic je nastopila službo učiteljice na Uncu 3. aprila 1888. Celotno delovno dobo učiteljice je tako opravila na Uncu. Upokojila se je 30. septembra 1924.

Poleg delovanja v logaškem in slovenskem učiteljskem društvu je Peter Repič aktivno deloval tudi v kraju in širši okolici. Bil je zastopnik Slovenske matice, med ustanovitelji gasilskega društva na Uncu, bil je odbornik Narodne čitalnice v Cerknici ter leta 1904 med ustanovitelji podružnice Družbe sv. Cirila in Metoda za Unec in okolico.

 

Literatura
 https://stareslike.cerknica.org/


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 9.12.2022, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica