Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ŠKRBEC France Foto: Neznan
Galerija slik
ŠKRBEC,  France
radijski napovedovalec

Rojen: 
1914, Podcerkev
Umrl:  2002, Kranjska Gora


Občina: 
Loška dolina

Med poslušalci priljubljeni radijski napovedovalec je redno služboval na eni izmed slovenskih bank, kar mu je pomagalo, ko so ga na radiju vodilni postopoma kljub popularnosti odstavili, saj ni bil družbeno-politično aktiven.

Po končani gimnaziji in trgovski akademiji se je zaposlil v poštni hranilnici. Veliko je recitiral in ker je imel prijeten in mikrofonu prilagodljiv glas, ga je direktor poslal v Šentvid, kjer so snemali radijske reklame. Povabljen je bil na radio, da bi bral kmetijske nasvete ob nedeljah popoldne. Tako je z radijem redno honorarno sodeloval od 1946 do 1956, občasno pa potem še vse do polovice šestdesetih let.

Zaradi glasu in predvsem zaradi zanimivih tem, ki jih je obravnaval, je postal znan in zelo priljubljen med poslušalci. Najodmevnejša so bila njegova vodenja sobotnih jutranjih oddaj, ki jim je za konec vedno dodal moto za soboto. Posebej so ga zanimale teme kot je varovanje narave, gobarstvo in planinstvo. Vneto je zbiral in prevajal razne strokovne članke iz tuje literature.

V svojih oddajah je rad pripovedoval o rodni Loški dolini, predvsem pa o Podcerkvi, Nadleškem hribu in Starem trgu, kjer je preživljal svoja otroška leta. Živel je v Kranjski Gori, kjer je tudi umrl in je pokopan.
Literatura
https://stareslike.cerknica.org/2011/07/03/1938-klance-skrbcevipo-domace-urhovi/ (2.7.2019)

Gusti Leben, France Škrbec: portreti glasov radijske kukavice in televizijske piščalke, v: Jana. Letn. 28 [i.e. 29], št. 14 (4. apr. 2000), str. 41


Glej tudiPrispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 7.12.2019, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica