Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
PREZELJ Ivan Foto: Wikipedija
Galerija slik
PREZELJ,  Ivan
general

Rojen: 
29. avgust 1895, Nova vas na Blokah
Umrl:  22. april 1973, Cleveland, ZDA


Občina: 
Bloke

Ivan Prezelj – Andrej Račič, znan tudi po psevdonimih Areta in polkovnik Lesar, se je rodil v Novi vasi na Blokah. Bil je general JVvD (Jugoslovanska vojska v domovini) in Slovenske narodne vojske ter divizijski general Kraljeve vojske v Sloveniji.

Po končani prvi državni gimnaziji je bil leta 1914 v avstrijski cesarski vojski. Med leti 1915 in 1918 se je boril na italijanski fronti, kjer je bil težje ranjen. Po zdravljenju v bolnišnicah na Madžarskem se je vrnil na italijansko fronto, kjer je doživel zlom Avstro-Ogrske in nastanek Jugoslavije.

Med prvo svetovno vojno je kot rezervni poročnik avstro-ogrske vojske sodeloval v bojih na Soški fronti. Leta 1919 se je pridružil generalu Maistru in sodeloval v bojih za severno mejo. Marca leta 1919 je vstopil v vojsko Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, in se uveljavil kot sposoben častnik. Leta 1935 je bil imenovan za vojaškega atašeja v Atenah, kjer je ostal do leta 1939. Po vrnitvi je bil imenovan za načelnika odseka v prometnem oddelku glavnega štaba v Beogradu. Do začetka druge svetovne vojne je bil vojaški ataše v Pragi.

Po vrnitvi 1942 iz italijanskih koncentracijskih taboriščih Gonars, Monte Male in Chiesa Nova se je priključil četniški vojski v Sloveniji. Spomladi 1944 je bil povišan v brigadnega generala in obenem postavljen za poveljnika slovenske JVvD. Najprej je bil načelnik štaba oziroma namestnik poveljnika četniške vojske v Sloveniji, ko je major Karlo Novak po italijanski kapitulaciji zapustil Slovenijo in odšel v Italijo, je bil polkovnik Prezelj povišan v brigadnega generala, aprila 1945 pa imenovan za poveljnika Kraljeve vojske v Sloveniji (četnikov in domobrancev), ki naj bi se zbrala na Primorskem, vendar do tega ni prišlo.

Ob koncu vojne se je s svojimi vojaki umaknil v Italijo in se maja 1945 predal angleški vojski. Iz Italije je do leta 1949 obveščevalno deloval proti SFRJ. Avgusta 1949 je emigriral v ZDA, kjer se je zaposlil v tovarni in bil skozi vsa leta poverjenik časopisa Ameriška do¬movina.

Napisal je uvod za knjigo spominov Nevidna fronta polkovnika Vladimirja Vauhnika.

 

Literatura
https://www.dnevnik.si/135303 (6.6.2019)

http://freeweb.t-2.net/Vojastvo/Z44-SNVkonec.html (27. 8. 2019)

Prezelj Ivan: General Ivan Prezelj – umrl, v: Svobodna Slovenija = Eslovenia libre. Letn. 32[26!], št. 19 (1973), str. 1-2.


Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 29.8.2019, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica