Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
GRUDEN Igor Foto: Neznan
Galerija slik
GRUDEN,  Igor
novinar

Rojen: 
2. maj 1932, Unec
Umrl:  14. januar 2007, Dražgoše


Občina: 
Cerknica

Poklicno pot je začel pri časniku Ljudska pravica, nato je delal kot novinar in urednik pri časopisu Dnevnik. Kariero je nadaljeval na RTV Slovenija, kjer je bil več kot tri desetletja novinar, odgovorni urednik in pomočnik direktorja TV programov. Dolga leta je bil dopisnik iz Italije, s posluhom za življenje zamejskih Slovencev.

Igor Gruden je oblikoval na tisoče poročil, reportaž, komentarjev in daljših televizijskih oddaj. Pripravljal je tudi humoristično-satirično oddajo TV Žehtnik. Bil je svetovalec in mentor mlajšim kolegom, ki jih je navduševal s svojim znanjem in delovno vnemo.

Ko se je upokojil, je leta 1995 kot odmev na leto dni svojega študija na Danskem v petdesetih letih, ustanovil Društvo slovensko-danskega prijateljstva. Enajst let je bil predsednik in duša društva. Društvo je postalo zlasti za mlade dragocen kulturni most med državama. Izpeljali so 124 velikih projektov. Na prvem mestu je bila vsakoletna vseslovenska srednješolska odprava na Dansko in pomoč pri iskanju in sklepanju prijateljstev med slovenskimi in danskimi šolami. Prizadeval si je, da bi dansko obliko šole za odrasle - ljudsko visoko šolo, katere slušatelj je bil tudi sam, prenesli tudi na slovenska tla.

Bil je koordinator programa Leonardo da Vinci. To je program Evropske unije, ki je namenjen podpori nacionalnim strategijam na področju poklicnega in strokovnega izobraževanja in usposabljanja s pomočjo sofinanciranja mednarodnih projektov. Njegov namen je izboljšanje kvalitete, razvoj inovacij in bogatenje ponudbe poklicnega izobraževanja in usposabljanja.

Organiziral je gostovanja mnogih kulturnih, šolskih in športnih danskih skupin v Sloveniji. Kot dejavni upokojenec je Gruden organiziral, da so Slovenijo obiskali danski novinarji, ki so našo deželo predstavili v številnih prispevkih.

Igorju Grudnu je 14. januarja 2007 zastalo srce na tradicionalnem pohodu v Dražgoše.

V počastitev ustanovitelja Društvo slovensko-danskega prijateljstva vsako leto organizira spominski Igorjev pohod v Dražgoše. 

Njegov najmlajši sin Gregor je dramski igralec, Matjaž, ki je kot Matic zaslovel v filmu Sreča na vrvici, je pravnik in diplomat, prvorojeni Andrej pa zdravnik, gastroenterolog.

NAGRADE:
Najvišje priznanje, ki ga lahko prejme slovenski novinar: priznanje Društva novinarjev za življenjsko delo (1995).

Danska Kraljica Margaretha II. ga je leta 2003 nagradila za izredne zasluge z drugim najvišjim kraljevskim odlikovanjem.

Igor Gruden je 2005 prejel priznanje Andragoškega centra Slovenije za zasluge za odhajanje mladih in odraslih na danske šole in načrtovano prenašanje teh izkušenj na slovenska izobraževalna tla.


Literatura
Osebnosti. Veliki slovenski biografski leksikon. Od A do L. Ljubljana. Mladinska knjiga, 2008, str. 326.
http://dsdp-drustvo.si/predstavitev/ (6.3.2019)
https://www.dnevnik.si/222871 (9.2.2019)
https://www.delo.si/novice/slovenija/umrl-novinar-igor-gruden.html (18.2.2019)
http://tvu.acs.si/priznanja/dobitniki/index.php?did=22&leto=2005# (18.2.2019)
https://sl.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci_(akcijski_program) (6.3.2019)
https://radioprvi.rtvslo.si/2018/04/na-danasnji-dan-1044/ (12.3.2019)
https://novinar.com/drustvo/novinarske-nagrade-dns/novinarske-nagrade-od-leta-1953-do-leta-2002/ (12.3.2019)


Glej tudi

  Društvo slovensko-danskega prijateljstva


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 29.3.2019, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica