Notranjci.siBiografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
VIDIC Jože Foto: Neznan
Galerija slik
VIDIC,  Jože
duhovnik
salezijanec

Rojen: 
29. maj 1938, Besnica pri Kranju
Umrl:  2. april 2020, Trstenik, Jesenice


Občina: 
Cerknica

Kdo je že kdaj slišal, da župnik pelje mladino v hribe, da se posvečena oseba podi za žogo, se pogovarja s poulično mladino, dela na vrtu, popravlja streho župnišča ali cerkve? Tudi tako Cerkničani obujajo spomine na salezijanca Jožeta Vidica, ki je leta 1979 prišel v cerkniško župnijo.

Jože Vidic se je rodil staršem bajtarjem v Besnici pri Kranju. Od sedmih otrok so se kar trije odločili za duhovniški poklic. Šolanje so kot edini v vasi nadaljevali na škofijski gimnaziji, najprej na Reki, kjer se je Jože 14. avgusta 1955 zaobljubil, ko so gimnazijo na Reki požgali, pa v Zagrebu. Ko je končal bogoslovno semenišče, je bil vzgojitelj novincev pri salezijancih v Križevcih na Hrvaškem, potem šest let župnik v Škofijah pri Kopru, nato je bil v Celovcu vzgojitelj v Mohorjevem domu, zatem pa šest let kaplan na Rakovniku. Tam je bilo izredno veliko mladine in skupaj s sobrati salezijanci se jim je porodila ideja, da bi usposobili mlade animatorje.

Don Boskovi salezijanci so redovna družba, ki jo je ob koncu 19. stoletja v Torinu ustanovil sv. Janez Bosko. Njihova značilnost znotraj katoliške cerkve je vzgoja mladih po vzgojnem načinu don Boska, ki temelji na preventivnem vzgojnem sistemu. Vzgojno poslanstvo zato opravljajo na najrazličnejših področjih: v župnijah, šolah, dijaško-študentskih domovih, mladinskih centrih, na socialnem področju, misijonih.

Še preden je leta 1979 prišel v Cerknico, je na planini pod Viševnikom našel planinsko kočo. Iz Ljubljane jo je prinesel s sabo v srcu in v glavi, saj je imel z njo velike načrte. Njegove delovne roke so jo z leti izpopolnjevale in tako je postal oče Uskovniških tednov duhovnosti za mlade, temelj načrtnega dela za oblikovanje župnijskih sodelavcev, prostovoljcev in animatorjev. V počitniških mesecih, zimskih in poletnih, je koča prijazno bivališče za skupine mladih, željnih druženja, izmenjave izkušenj, duhovne poglobitve, pesmi, glasbe, iger, molitve in izhodiščna postaja za izlete po kraljestvu Zlatoroga. Program tudi tekom leta spodbuja k aktivnosti, medsebojni pomoči, prevzemanju odgovornosti in celostni zrelosti. Brez ljubezni za mlade ni mogoče storiti nič dobrega. To don Boskovo geslo je postalo vodilo tudi Jožetu Vidicu pri pastoralnem delu v župniji Cerknica. Vselej je bil prepričan, da župnija polno diha, kadar je pastoralno razvejana.

V 35 letih v župniji Cerknica je na noge postavil salezijanski mladinski center, duhovno življenje kraja je razgibal s številnimi dejavnostmi: od verouka, šole za animatorje, pevskih zborov (otroški, ministrantski, mladinski in odrasli mešani), orkestra, raznih skupin (zakonska, biblična, molitvena, dramska, skupina animatorjev, birmanske skupine, skavti, ministranti, cerkveni ključarji, župnijski svet, Karitas). Budno je skrbel za njihovo trdnost, rast in pomlajevanje. Vse mlade je vedno sprejemal z enako širokogrudnostjo in jih ni nikoli ločeval na verne ali neverne, za kar so mu številni, danes že odrasli, hvaležni.

Postojnski Radio 94 ga je za leto 1996 kot tretje uvrščenega razglasil za osebnost leta. V juniju 2007 je župnik Vidic prejel zlato taborsko priznanje Občine Cerknica za dolgoletno požrtvovalno in nesebično delo ter pomemben prispevek in zasluge za napredek in razvoj kraja, za zavzeto delo za mlade in z mladimi ter ustanovitev Salezijanskega mladinskega centra v Cerknici, za njegovo idejno, programsko ter organizacijsko vodenje te ustanove.

Pečata ni pustil le v župniji, pač pa tudi v občini, saj je leta 2014 prejel naziv častni občan občine Cerknica.

Od leta 2014 je živel v salezijanski skupnosti v Ljubljani na Rakovniku in deloval kot spovednik v cerkvi Marije Pomočnice.

V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1969 v Ljubljani, ob 50. letnici je v Cerknici daroval zadnjo, zlato mašo.

Cerkničani so se mu v času karantene zaradi virusa Covid 19 poklonili s prižigom svečk na domačih oknih in balkonih na predvečer pogreba, ki je bil 6. aprila v Trsteniku na Gorenjskem.

 

Literatura
Kolar Bogdan, Salezijanci - sto let na Slovenskem, Ljubljana, 2001.

J. K., Uskovnica, raj pod Triglavom, v: Salezijanski vestnik 71 (1998), št. 2, str. 29

http://cerknica.donbosko.si/zlatomasnik-gospod-joze-vidic

https://druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/57-25-Aktualno-2

http://aktualno.rkc.si/index.php/content/display/1043

www.cerknica.si/Files/.../31/.../Št.%202,%20Avgust%20-%20September%202014.pdf

http://www.mladinski-ceh.si/novica/336/uskovniski-tedni

http://www.donbosko.si/kdo-smo-don-boskovi-salezijanci


Glej tudi

  Zlata maša g. Jožeta Vidica
  " >V spomin


Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 6.4.2020, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  NatisniVse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica