Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
ZIGMUND Gertruda Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
ZIGMUND,  Gertruda
učiteljica
zborovodkinja

Rojena: 
28. november 1940, Ljubljana
Umrla:  ,


Občina: 
Cerknica

Otroštvo je preživela v Domžalah. Šolanje je začela na domžalski osnovni šoli, nadaljevala na nižji gimnaziji Domžale in nato na Učiteljišču v Ljubljani. Kot predmetna učiteljica glasbene vzgoje (z nazivom svetovalka) je šest let poučevala na osnovni šoli Stari trg pri Ložu. Do upokojitve je bila 29 let zaposlena na Osnovni šoli Cerknica, učno obveznost pa je dopolnjevala tudi na sosednjih osnovnih šolah (na Rakeku, v Grahovem in v Novi vasi). Poleg glasbenega pouka je na šolah vodila otroške in mladinske pevske zbore, s katerimi je sodelovala na številnih prireditvah in revijah. Od upokojitve uspešno vodi ženski pevski zbor Lipa pri Društvu upokojencev Cerknica. Z zborom sodeluje na številnih javnih prireditvah v Cerknici in izven občine. V delo cerkniške glasbene šole Frana Gerbiča se je prvič vključila v šolskem letu 1962/63, ko so v Starem trgu odprli dislocirani oddelek in je z devetimi učenci začela s poučevanjem klavirja. Od tedaj je nepogrešljiv člen v vzgojno-izobraževalnem procesu Glasbene šole Frana Gerbiča. Po potrebi je poučevala pouk o glasbi ali klavir. Njeni učenci so danes že uspešni profesorji, člani različnih orkestrov, pa tudi dirigenti godb v Cerknici, Starem trgu in Big Bandu Cerknica. Kot korepetitorka in strokovna sodelavka je vseskozi skrbela za medgeneracijsko povezovanje vrtcev, osnovne šole in glasbene šole. Tudi kot upokojenka še vedno priskoči na pomoč pri nadomeščanju odsotnih učiteljev in tako sledi napredku glasbene šole, ki je gibalo kulture v treh občinah, v Cerknici, Loški dolini in na Blokah.

Za zasluge in uspeha pri delu je bila leta 1985 odlikovana z Redom dela srebrnim vencem (državno odlikovanje). Leta 1993 je od Zveze prijateljev mladine prejela priznanje za uspešno delo z otroki in za otroke. Za dolgoletno delo na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti je leta 2002 prejela bronasto Gallusovo značko. Društvo upokojencev Cerknica ji je za večletno delo v društvu podelilo dve priznanji (2001 in 2005). Mestna zveza upokojencev Ljubljana ji je leta 2007 podelila Priznanje odličnosti, Občina Cerknica pa ji je leta 2008 dodelila najvišje občinsko priznanje, Priznanje 12. junij Občine Cerknica za leto 2008. Zveza slovenskih glasbenih šol ji je leta 2010 podelila priznanje Frana Gerbiča.




Literatura



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 22.6.2010, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica