Notranjci.si



Biografski leksikon Notranjci predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na naslov notranjci@kjuc.si.

Pogoji uporabe vsebin
PEKLAJ Andreja Foto: Arhiv KJUC
Galerija slik
PEKLAJ,  Andreja
fotografinja

Rojena: 
1948, Vikrče
Umrla:  ,


Občina: 
Cerknica

Mojstrica fotografije se je rodila v Vikrčah pod Šmarno goro leta 1948. Po končani srednji kemijski šoli v Ljubljani se je zaposlila in leta 1976 ob delu nadaljevala študij kemijske tehnologije na Visoki tehniški šoli v Mariboru. V kemijski industriji je delala 25 let. Pri Zvezi sindikatov Slovenije je opravila seminarje za organizatorico kulture in v podjetjih, kjer je bila zaposlena, vodila razstavno dejavnost. Osebne izkušnje so ji bile izhodišče za študij Transkacijske analize in Psihosinteze (Duhovna univerza). Izobraževala se je na Centru za duhovno kulturo, vsa leta pa se vključuje tudi v izobraževanje alternativnih oblik zdravljenja. Od leta 1970 je sedem let pela v Akademskem pevskem zboru, s katerim je prepotovala dobršen del Evrope in Amerike (1973). Zadnji dan ameriške turneje je kupila fotoaparat Yashica, s katerim je začela svojo fotografsko pot. Kasneje je dvanajst let pela z nekdanjimi pevci APZ-ja v mešanem pevskem zboru Lipa zelenela je in leta 2009 postala njegova častna članica.

Je med ustanovnimi člani Kulturno umetniškega društva dr. Lojz Kraigher Univerzitetnega kliničnega centra in Medicinske fakultete (1979), kjer tudi redno razstavlja, se udeležuje likovnih kolonij (Planica, Savudrija, Veli Lošinj, Zreče, Rogla, Četena raven) in prispeva svoja dela k prijaznejšemu bivanju bolnikov v bolnišnicah. V okviru KUD-a dr. Lojz Kraigher vodi razstavno dejavnost v galeriji Nevrološke klinike v Ljubljani.

Fotografira in razstavlja od leta 1974. V letih od 1978 do 1981 je bila na natečajih Fotografske zveze Jugoslavije štiri leta zapored izbrana za najboljšo fotografinjo. Na povabilo beograjske Politike je od leta 1978 do 1983 v protokolarni reviji »Revija« (izhajala je v šestih svetovnih jezikih) objavljala reportaže o starih obrteh in ljudskih običajih v Sloveniji. Njena dela so objavljena v številnih domačih in tujih publikacijah. Leta 1982 je postala članica Društva oblikovalcev Slovenije in istega leta prejela tudi naziv Kandidat mojster fotografije pri Fotografski zvezi Jugoslavije. Leta 1991 je postala samostojna kulturna delavka pri Ministrstvu za kulturo in se povsem posvetila fotografiji.

Na svoji fotografski poti se je največ posvečala barvni fotografiji in za to uporabljala dia filme. V začetnih letih je predvsem za fotografiranje ljudi uporabljala črno-belo tehniko, za naravo pa nekaj let tudi infra-rdeče barvne dia filme. Od leta 2013 je njen spremljevalec tudi digitalni fotoaparat. Največjo izpovednost dosega v krajinski, naravoslovni in popotniški fotografiji. Pripravila je številne in različne fotografske cikluse, ki zajemajo motive Cerkniškega jezera, Bloške planote, Planinskega polja, Prekmurja, Krasa, južne Italije, Benetk, Tibeta in drugih področij sveta. Vsa leta dograjuje serijo iz narave širom po Sloveniji Tiha pota. V letu 2014 je prvikrat predstavila serijo fotografij kačjih pastirjev Vilinski mojstri.

V fotografijah Andreje Peklaj je vedno v ospredju narava. Prav ozaveščanje vpetosti v naravo, spoštovanje in soutripanje z njenimi ritmi postavlja za osnovno postavko razumevanja človekovih zavestnih in nezavednih delov in hkrati temelj osebne ekologije, brez katere se ji zdijo vse razprave o varstvu narave brez pravega smisla. Raziskovanje in občudovanje narave izhaja že iz njenih otroških let, s potepanj z brati ob reki Savi, po gozdovih Šmarne gore in Grmade ali širnih vaških travnikih. Na njenih travnikih so zrasle hiše, našla pa je kraj, kjer cvetočih travnikov niso mogli pozidati. Cerkniško polje (jezero) je postalo domovanje njenemu srcu in duši, ustvarjalno izhodišče in tiho zatočišče. Tudi po štirih desetletjih ga obiskuje in z enako zavzetostjo in s še večjo naklonjenostjo beleži njegovo večno, spreminjajočo se lepoto.

Leta 1994 je v samozaložbi izdala fotomonografijo Cerkniško jezero, za katero ji je Unesco podelil Znak desetletja za varovanje naravne in kulturne dediščine. Leta 2007 je izdala drugo, dopolnjeno izdajo z naslovom Cerkniško jezero – skrivnostno presihanje. Istega leta je pripravila tudi najodmevnejšo razstavo 120 fotografij velikega formata Odstiranja (tudi tokrat o Cerkniškem jezeru) na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju. Jeseni leta 2009 je Knjižnica Jožeta Udoviča v Cerknici gostila njeno doslej najljubšo razstavo Planet Jezero, ki jo je kasneje razširila in jo poimenovala Bila sem ptica.

Leta 2008 je za promocijo Občine Cerknica v svojih fotomonografijah in razstavah o Cerkniškem jezeru prejela priznanje »12. junij« – najvišje priznanje Občine Cerknica.
Andreja Peklaj je tudi žirantka in selektorica domačih in mednarodnih fotografskih razstav, občasno tudi recenzentka drugim razstavljavcem. S posebnim veseljem je mentorica mladim fotografom. Rada razstavlja v domovih za starejše, rehabilitacijskih centrih in bolnišnicah, da bi ljudi, ki so iz različnih razlogov iztrgani iz narave, ponovno povezala z njo preko svojih fotografij. Zato tem ustanovam redno podarja svoja dela.

Doslej je pripravila 78 samostojnih razstav doma in v tujini, na več kot 210 skupinskih razstavah in fotografskih natečajih je prejela preko 110 priznanj in nagrad. Imela je tudi 24 projekcij in multivizij s predavanji. Njena dela so doslej predstavljali likovni kritiki, umetnostni zgodovinarji, fotografski publicisti idr.: prof. Marko Aljančič, dr. Cene Avguštin, Aleksander Bassin, prof. dr. Bojana Boh, dr. Anton Dolenc, Boris Garbrščik, Iztok Geister, ddr. Damir Globočnik, Lado Jakša, dr. Mirko Juteršek, dr. Matjaž Kmecl, Brane Kovič, dr. Primož Lampič, pesnica Neža Maurer, dr. Peter Skoberne, mag. Darko Slavec, prof. Polona Škodič in Franc Zalar.

Andreja Peklaj je Mojstrica fotografije pri Fotografski zvezi Slovenije in nosilka naziva AFIAP (artist) pri Mednarodni fotografski zvezi FIAP.

Razstave:
1979
Knjižnica Domžale
Fotomaterial Ljubljana
1980
Gorenjski muzej Kranj
Avla Kliničnega centra in MF v Ljubljani
1982
Galerija hotela Slon Ljubljana
1983
Galerija Petrol - Zemeljski plin
Gregorčičeva dvorana Trst, Italija
Galerija Commerce Ljubljana
1984
Ljubljanska banka Sežana
1985
Donit Medvode
Likovna galerija Janez Repanšek Rudnik pri Domžalah
Galerija hotela Radin Radenci
Galerija PK Ljubljana - Polje
1986
Avla UKC in MF Ljubljana
1987
Galerija PK Ljubljana - Polje
Fotosalon Maribor
1988
Avla UKC in MF Ljubljana
Razstavišče gradu Snežnik, Loška dolina
1989
Avla Občine Šiška, Ljubljana
Knjižnica Ljubljana - Šiška
Kulturni dom Mengeš
Galerija PK Ljubljana - Polje
1991
Fotogalerija Stolp Maribor
Likovno razstavišče Domžale
Galerija Vodnikova domačija Ljubljana
1992
Fotogalerija Stolp Maribor
Fotosalon Maribor
1994
Razstavišče gradu Snežnik, Loška dolina (in predstavitev knjige)
Galerija hotela Austrotel
1995
Fotosalon Maribor
1997
Galerija PK Ljubljana - Polje
Avla UKC in MF Ljubljana
1998
Fotogalerija Graz, Avstrija
2001
Ministrstvo za obrambo Postojna
Inštitut za rehabilitacijo Ljubljana
2002
Dom starejših občanov Ljubljana - Tabor
Dom starejših občanov Ljubljana - Bežigrad
2003
Avla UKC in MF Ljubljana
2005
Inštitut za rehabilitacijo Ljubljana
Knjižnica Medvode
Dom starejših občanov Sotočje, Ljubljana
Galerija PK Ljubljana - Polje
Galerija Petrol - Zemeljski plin
2006
Center starejših DEOS, Cerknica
2007
Avla UKC in MF Ljubljana
Jakopičevo sprehajališče Tivoli, Ljubljana
2008
Inštitut za rehabilitacijo Ljubljana
Dom starejših občanov Ljubljana - Bežigrad
Galerija EPICA Postojna
Galerija Kranjske hiše, Zavod za turizem Kranj
2009
Avla UKC in MF Ljubljana
Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
2010
Družba za državne ceste Ljubljana
Knjižnica Kamnik
Galerija Veronika, Kamnik
2011
Triglavski narodni park, Bled
DEOS, Center starejših Cerknica
Galerija Grad Snežnik
Knjižnica Zalog, Ljubljana
2012
Cankarjev dom, Vrhnika
Kulturni dom Cerknica
DEOS, Center starejših Horjul
Galerija občine Kranj
Galerija Štekl, Gornji Grad
2013
Savinov likovni salon, Žalec
Drugi Puharjevi dnevi, Kranj
2014
Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
2015
Razstavni prostor Mercator, Jesenice
Galerija Mestne hiše, Stebriščna dvorana in Galerija Prešernove hiše, Kranj


Literatura



Glej tudi



Prispeval/-a: Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica
Zadnja sprememba: 30.4.2015, Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica

  Natisni



Vse pravice pridržane - Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica